Airpang

Direktlänk till inlägg 16 september 2014

Inför 2015

Av Johnny Ottosson - 16 september 2014 19:30



Eftertankar i slutet av säsongen..



Field Target som fenomen kan man uppenbarligen diskutera hur länge som helst, något som inte minst är tydligt på vårt svenska luftvapenforum där debattens vågor alltid går höga. Hur har då säsongen varit 2014 och vilka lärdomar kan man dra inför den kommande säsongen?


Till att börja med så har deltagarantalet varit lågt men stabilt. De tävlande som gick med in förefaller också ha hängt med igenom hela säsongen. Däremot så saknar vi många ansikten ifrån tiden innan SvSF som har valt att lämna. Antalet nytillskott förefaller emellertid vara mycket sporadiska och tillväxttakten detta år är långsam. Det ska bli spännande att se hur många av de nya ansiktena som vi trots allt kommer att återse nästa säsong.


Trots det mediokra deltagarantalet så har tävlingarna som sådana kännetecknats av hög kvalité, i alla fall de tre tävlingar som jag själv har haft förmånen att besöka. Tyvärr så missade jag två tävlingar som jag tänkte delta i. En tävling krockade med en stor familjeangelägenhet och en som drabbades av regn (RM i Laxå). Trist, men inget som man råder över.


De gångna tävlingarna har arrangerats allt bättre, man börjar nu ta hänsyn till Troyervärde och sätter inte längre ut målen hipp som happ i skog och mark. Detta har dock tydliggjort problemen med de olika klassernas vitt skilda maximieffekter, allt ifrån licensfria 10 joule till de stora kanonerna på 45 joule. Just dessa sistnämnda har ju blivit allt mer omdiskuterade i takt med att säsongen förlöpte.


Förutom rena sakargument av typen att målen blir skrot så har allt fler - glädjande nog - kommit till insikt om att den här typen av vapen egentligen inte har så mycket med Field Target som sport att göra. Mot bakgrund av detta så faller också de flesta kreativa lösningarna på effektproblemet (spinners etc) sig platt.


Field Target ÄR helt enkelt inte hög effekt och spinners, Field Target är måttlig effekt och fallmål av plåt.


Mycket handlar alltså om känsla och deltagarnas egen subjektiva uppfattning om vad de egentligen pysslar med, eller vill pyssla med. För Field Targetfantasterna så är Field Target inte en skytteform liksom vilken som helst som kan förändras i takt med tycke och smak eller lokala förhållanden. För dessa entusiaster så är Field Target snarare en absolut tävlingsform och inget annat!


Man spelar alltså inte fotboll med händerna, ty då är det inte fotboll längre..


Sedan kan man tycka vad man vill om Field Target som skytteform och det finns mängder med saker i den skytteformen som jag själv inte uppskattar. Därmed så är det inte sagt att jag vill förändra dessa, eftersom det då inte hade varit Field Target längre. 


Visst, man kan diskutera klasser fram och tillbaka och att ha en klass för 10 joule ÄR en praktisk nödvändighet för att sporten överhuvudtaget ska kunna existera på ett vettigt sett i Sverige. Sett ifrån detta perspektiv så är 10 joule i mina ögon ett acceptablet avsteg ifrån den riktiga förlagan. Att däremot skjuta vapen med 45 joule är inte detsamma. 


Som så många andra kloka människor redan har konstaterat så kan man naturligtvis arrangera helt andra tävlingsformer eftersom det trots allt är kul också med effektstarkare vapen. Inget fel i detta - men blanda inte in det i Field Target. Det är då inte Field Target längre utan bara...något annat.


Själv gillar jag exempelvis Hunter Field Target men den tävlingsformen existerar ännu inte i Sverige. Därför får jag personligen ta konsekvenserna av detta och ta mina HFT-byggda vapen till Field Target för att göra det bästa av situationen då detta är det närmaste "min" sport som jag kan komma här på hemmaplan. 


Gör jag så så respekterar jag fortfarande grenen Field Target men jag kan ändå skjuta i den form jag själv vill. Samma sak gäller för Benchrest till vilket jag har min Elite. Där finns det förvisso tävlingar men alldeles för långt borta i nuläget. Till skillnad ifrån min Ultra och min Challenger så kan jag emellertid inte ta min Elite till Field Target utan då får jag helt enkelt gilla läget och acceptera att jag för närvarande inte kan tävla med den överhuvudtaget.


Gillar jag inte detta, då får jag starta något eget själv.




 
 
Ingen bild

dano_swe

16 september 2014 19:55

Håller med om det mesta. Väl skrivet.

//dano_swe

 
Ingen bild

Batistuta

16 september 2014 21:19

Huvet på spiken så att säga :)

 
Ingen bild

Tomaz

16 september 2014 22:48

Va,Johnny...låter ju nästan som jag har skrivit delar av det där. ;-)
Håller för omväxlings skull med dig helt :-)

Johnny Ottosson

17 september 2014 05:56


Måste vara en ny och uppfriskande upplevelse..

;-)

 
Ingen bild

Silwer

17 september 2014 12:33

Hehehe jag visste att Johnny skulle krypa till korset han med, jag håller med honom här, FT är väldigt bra anpassat för 16J helt enkelt, mycket av svårighetsgraden dyker upp där som inte laservapnen på samma sätt måste bry sig om.

Det stabiliserar sig tror jag,för någar år sen garvade de flesta när FT vapen med "löjlig effekt" köptes av en och en annan, nu hör man om folk som utan tvekan kan tänka sig ha nåt sånt på licens och allt fler vapen dyker upp även om givetvis en hel del går i 10J idag.

Så en förändring i inställning har absolut redan börjat.

10J måste självklart var premierat så att det ska var lätt att delta i då jag iaf tror folket kommer komma därifrån och inte från 45J klassen främst.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards