Airpang

Direktlänk till inlägg 18 september 2014

Diskussionen fortsätter..

Av Johnny Ottosson - 18 september 2014 06:00



Förbud eller valfrihet?



På forumet så kan man även fortsättningsvis läsa att debatten mellan huruvida klassen 45J ska fortgå eller inte fortsätter. Själv tycker jag att den börjar bli en smula märklig. Nu förefaller den ha fastnat i ett resonemang om huruvida en "elitgrupp" vill "förbjuda" den här klassen eller inte.


Då förespråkarna till en klass för 45J uppenbarligen talar sig varma för valfrihet så hoppas jag också att de respekterar att klubbarna själva avgör vilka klasser man vill bjuda in till? 


Vill en klubb inte bjuda in till en klass på 45J i sin tävling så måste ju även detta vara valfritt, liksom deltagarens personliga beslut att delta eller inte. 


Vad som sedan sker är att arrangörsgruppen, som har kontakt med förbundet, i frågan om vilka klasser som ska ingår i tävlingsformen, sannolikt kommer att sätta sig ner och hantera frågan i god demokratisk anda igenom att rösta om saken inför nästa säsong - precis som inför vilket regelrelaterat beslut som helst.


Gången är ju som bekant sådan att de som är medlemmar i en SvSF-ansluten klubb har en rösträtt i sina egna årsmöten och utser en representant till arrangörsgruppen. Där påverkar den individuelle medlemmen frågan om vilken hållning som klubben ska ha till regelfrågor (som effektklasser). Sedan fattar arrangörsgruppen ett beslut i frågan. Detta är inte märkligare än något annat beslut vilket som helst som fattas i en demokratiskt styrd folkrörelsesport.


Det resultat som det sedan blir, det får vi alla ödmjukt acceptera.


Slutligen så vill jag lyfta på hatten för alla de som är engagerade i sporten och som presenterar det faktum att klassen 45J kommer att bli ifrågasatt på arrangörsgruppens möten i framtiden. Igenom att skapa den dialogen på forumet så är man ingalunda "bråkmakare", "separatister" eller liknande utan bara bra representanter för en växande hobby som på ett vettigt sätt informerar om att det kan komma en förändring framöver - i form av ett demokratiskt fattat beslut.


Detta måste ju vara betydligt bättre än att den stora massan (som inte bryr sig om att följa sina eventuella klubbars inre arbete) inte upptäcker eventuella förändringar innan dessa blir ett faktum. Att det sedan finns en "svans" av icke klubbanslutna som enbart bajsar ur sig åskter i brist på bättre sysselsättning och därvildlag endast bidrar till att sprida förvirring är bara att beklaga.


Vill man påverka? Gå med i en klubb och engagera er! Orkar inte? Då är frågan inte tillräcklig viktig för er för att eran åsikt förtjänas att tas på allvar. Hur sedan fristående klubbar gör, det är helt upp till dessa och deras egen inre angelägenhet. De är fristående och står då fria (som benämningen antyder) att utforma precis vilka tävlingar som helst på precis vilket sätt de än önskar.


Sedan så är det upp till oss alla att välja i valfrihetens namn till vilka tävlingar vi vill åka. Antingen SvSFs eller de fristående klubbarnas eller bådadelarna.


Valfrihet är härligt!

 
 
Ingen bild

Lasse - Onsala Luftgevärsklubb

18 september 2014 07:31

Ett av dina bättre inlägg Johnny

 
Ingen bild

Tomaz

18 september 2014 08:41

Mycket bra inlägg Johnny, tack..!

 
Ingen bild

Beaumont 5,5

18 september 2014 11:48

Och inget politiskt dravel i denna tråd (ännu) :)

 
Ingen bild

Luftvapen.maffia

18 september 2014 13:00

Efter den förra mycket naiva uppvisningen om valet av måltavla finns det nog ett samvetsbehov av att föröka återvinna läsarnas förtroende.

 
Ingen bild

Silwer

18 september 2014 13:12

Fast en bloggning till om detta vet jag inte, den förra var bättre och räckte isf (alltså den om just framtiden för int.FT)

Finns inget att skriva egentligen mer, jag tror fortfarande sawker kommer stabilisera sig och säkert tillkommer en del ändringar så några fler blir glada.

För som sagt det är ju lite "om inte nåt finns för just min bössa så vill jag inte vara med alls"

 
ocy

ocy

18 september 2014 16:22

Tråkigt att läsa att det finns sådana motsättningar mellan luft skyttar. Att man bara orkar att lägga energi på vem som har rätt, ang. 45J klassens vara eller inte vara. Om dessa herrar i stället vade att lägga sin energi på att öka intresset för sporten, brädda den från "elit" nivå till andra änden "hobby" nivå där alla kunde känna sig välkommna hade betytt mycket för våra hobby. För det är vel ändå så att våran hobby är en relativt liten hobby och ju fler som får upp ögonen för luft skytte desto fler potentiella 16J skyttar kommer att ansluta sig till FT eller hur?
Dena infekterade diskussion på forumet leder ofelbart till att nya, potentiella luft skyttar drar örona åt sig och väljer en annan fritids syssla där det råder samförstånd och en gemytlig/kamratlig stämning. Sportens framtid hänger mer på hur stämningar går, vilket språk som används på forumen än regler om skyttekort, licenser och svårigheter med vapenlicens. Fler medlemmar leder till fler klubbar, lättare att få vapenlicens, då fler får rimmliga avstånd till en klubb, fler tävlande och en stabilare återväxt. Fast det är klart, fler tävlande gör även att det blir svårare att få en medaljplacering på tävlingarna...

http://034311

Johnny Ottosson

18 september 2014 16:28


Jag tycker att märkligheten ligger i att trots att Field Target är en etablerad sport med ett klart definerat regelverk så vill olika personer ändå försöka förändra dess grundförutsättningar.

Det är ju lite som att börja spela fotboll och argumentera för en ökad användning av händer i spelet.

 
Ingen bild

leopold

18 september 2014 17:48

Grundförutsättningarna som alla deltagare skjutit efter senaste åren är angivna i SvSF's FT-reglemente. Vill man ändra på reglementet så får man jobba enligt det sätt som du beskrivit i ditt blogginlägg Johnny.

Detta hindrar naturligtvis inte att man kan föra en diskussion på skytteträffar, tävlingar, forum etc om hur man skulle vilja förändra de regler som gäller.

Så sker och jag tycker det är bra även om det finns en viss risk i att en del nykomlingar kanske kan få ett dåligt intryck av skyttegrenen. Dvs om det bara är forumdiskussioner man sitter och kollar på.

I verkligheten så fungerar skytteverksamheten utmärkt vilket alla nya FT-skyttar kan konstatera. Man anmäler sig till de klasser som erbjuds, skjuter och har riktigt roligt tillsammans!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards