Airpang

Direktlänk till inlägg 23 november 2014

På allmän begäran..

Av Johnny Ottosson - 23 november 2014 15:00


 

Fjäderfavoriter



Fjädervapen fortsätter av någon konstig anledning att fascinera luftskyttar och det är inte sällan som jag får förfrågningar relaterade till just fjädervapen. En anledning kanske kan vara att det som skrivs absolut mest runt angående luftvapen numera är just PCP och att det därför finns ett kvarvarande intresse till just fjädervapen. Förutom rena problemfrågor runt varför ett enskilt unikt fjädervapenexemplar gör eller inte gör något som man önskar eller inte önskar så brukar förfrågningarna domineras av önskemål på köpråd eller frågor om huruvida vapen X är "bra" eller inte.


Idag tänkte jag därför avhandla den enklare delen, vilka fjädervapen som jag själv betraktar som bra köp. För överskådlighetens skull så tänkte jag göra tre grupper om 2000, 4000 och 6000 kr.


  2000 kr - Weihrauch HW30S


Ni har läst om det förrut och nu kommer det igen - inget annat vapen i budgetklassen under 2000 kr klarar en jämförelse mot en HW30S. Mer värde för dessa små pengar går helt enkelt inte att hitta som ett fabriksnytt vapen. Visst, den är inte perfekt, sammansättningskvalité har i enstaka fall varit varierande och finishen förmår inte att imponera jämfört med dyrare vapen men hur man än vänder och vrider på saken så får man oerhört mycket gevär för pengarna. Den stora guldkanten i sammanhanget är givetvis avtryckarsystemet "Rekord". Detta är bra helt oavsett prisklass och jämför man med Gamo, Crosman, Hatsan och alla andra fjädervapen under 2000 kr så finns det INGET där som slår enheten hos HW30S. Jag hade valt kaliber 177 och detta vapen är licensfritt - helt perfekt som instegsvapen, komplimentvapen eller juniorvapen.


En HW30S är otroligt mångsidig och duger till nästan allt. Bli inte förvånade om det är detta vapen som du kommer att använda allra mest av alla de vapen som du disponerar. Lätt att skjuta med och en duktig skytt kan ut till 25-30 meter leverera precis lika goda träffbilder som i princip med vilket annat konventionellt fjädervapen som helst, oavsett prisklass. Köper man bössan ifrån Tyskland så kostar den 1700 SEK + frakt vilket landar den på 2000 kr-budgeten. Detta vapen är en genuin internationell storsäljare som har sålt bra i decennier vilket självfallet inte är utan anledning. Man kan vara oense om mycket i luftvapenvärlden men det kvittar vem man talar med varnågonstans, alla kommer att framhålla den lilla HW30S som ett av historiens absolut bästa, mest prisvärda och uppskattade fjäderluftvapen.


  4000 kr - Walther LGV Master


Här tänker jag mig endera ett vapen på 10J för den som vill ha ett mer påkostat fjädervapen eller den som vill registrera ett 16J-vapen för exempelvis F/T-tävlingar. Oavsett vilket så har LGV state-of-the-art teknologi med en konventionell men ändå modern och synnerligen genomtänkt konstruktion - till rena rama fyndpriset. Ett ruskigt kompetent vapen som med fördel kan läggas just vid 16J. Visst, den är ganska tung med drygt 4000 gram men detta bromsar rekylen och ökar skjutbarheten. Sedan saknar jag en valnötsstock och jag hade gärna sett en snyggare utformning på säkringen (eller ännu hellre - ingen alls), men man kan inte få allt och i synnerhet inte för dessa relativt måttliga pengar. Detta är ett vapen som kommer att vara länge. Ifrån Tyskland kan man köpa dem för 3535 SEK + frakt vilket ger ett par hundralappar kvar över inom 4000 kr-budgeten.


Personligen så hade jag nog använt dessa pengar till att köpa ett shroudrör ifrån FX Airguns och monterat en airstripper samt en rak bakre gavel (á la Independence/Royale 200) för att få en bullbarrel-look. I övrigt så har man fått till allt rätt - bra kilbas med vertikala hål för ett stabilt kikarsiktesmontage, ett riktigt bra avtryckarsystem, bra finish/passning samt glidbussningar inuti för en alldeles underbar skjutkänsla. Walther har här förvaltat fjädervapnens traditioner på ett helt ypperligt men ändå nyskapande sätt och därmed också visat konkurrenterna att nischen ingalunda är stendöd utan fortfarande har möjligheter att attrahera entusiasterna om tillverkarna bara skapar bra produkter till rätt priser. Ett solitt val.


  6000 kr - Diana 54 Airking


Den är stor, den är tung, den är brutal och den har karisma. Diana besitter med sina mäktiga sidospännare ett genuint gott rykte för rykande prestanda och har dessutom i 54/56-chassiet kombinerat detta med en sällsynt hög skjutbarhet för att vara ett fjädervapen i den äkta magnumklassen. Här gäller licensplikt och enbart kaliber 22, den kaliber som utan snack passar den här plattformen absolut bäst. Inte så blodigt tung att anspänna som många andra potenta fjädervapen men ändå med kraft nog för att nå nära 900 fps med normaltunga diaboler i kaliber 22.


Mitt personliga val hade varit den vackra versionen med laminatstock och då hade den betingat 5900 SEK + frakt ifrån Tyskland. Unikt med 54/56 är den semirekylfria upphängningen av mekaniken i stocken med hjälp av en "släde" som tillåter mekaniken att röra sig fritt i stocken utan att påverka skytten vid avfyrningen. Detta ger dessa modeller en påtaglig och effektiv fördel jämfört med alla andra konkurrenter på samma effektnivå. Vill man ha ut hög effekt ur ett fjädervapen så är helt enkelt dessa Dianor svåra att förbigå.

 
 
Ingen bild

Wagge

23 november 2014 22:16

AirArms TX200 då? Om man vill ha en fin .177 10J bössa.

Johnny Ottosson

24 november 2014 19:44

Absolut!

TX-serien är formidabla vapen. Man kan köpa dem av Tobbe i Sverige för 4990 kr.

En stark konkurrent till LGV men kostar tusenlappen mera.

Det är jag tveksam till om den är värd, rent objektivt.

 
Ingen bild

TX200

24 november 2014 20:24

För 1000 kr får man bl.a inbyggd dämpning (som är väldigt bra på mk3 och sådär på HC), betydligt bättre blånering, metalltrycke och en stock med, i mitt tycke, bättre finish.

Innanmätet är i princip identiskt. Om CD är ett bättre trycke vågar jag knappt uttala mig om.

Sen kommer det ner på vad man gillar: brytpipa eller underspännare. Den förstnämnda har verkligen sina fördelar genom sin enkelhet.

Trots allt skulle jag säga att TX200 är värd den där tusenlappen.

Johnny Ottosson

25 november 2014 16:26


Jag kan bara hålla med, det kokar till stora delar ner på personliga preferenser vilket man föredrar.

AA kan fås med valnötsstock som tillval, vilket kan vara ett stort plus för många.

Avtryckare av metall finns som tillval till Walther, men borde vara standard IMHO.

Värdet av dämpningen känns mer tveksamt, som jag ser saken.

 
Ingen bild

Archon

27 november 2014 05:09

Air Arms TX200 är en välbyggd kvalitetsbössa som har något av en kult-status bland många luftvapen-entusiaster. Dock saknar den öppna riktmedel. Jag är lite gammaldags av mig och tycker att öppna riktmedel är obligatoriskt på ett vapen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards