Airpang

Direktlänk till inlägg 19 april 2015

I begynnelsen..

Av Johnny Ottosson - 19 april 2015 09:30



Tävlingar då och nu!

 

  

Formell Field Target är enkel att handikappsanpassa...


På vårt svenska luftvapenforum så kom det i dagarna en fråga om hur tävlingsverksamheten för vår typ av luftvapen såg ut under perioden pre-Onsala, alltså innan 2006 då Onsala LGK blev den dominerande klubben i Sverige.


Om vi bortser ifrån enstaka ryck under sent 1900-tal som exempelvis Axsor Cup så var den första riktigt seriösa klubben en skapelse som uppstod i Malmö och som gick under namnet SLUG, vilket var en förkortning av Svenska Luftvapen Gillet. Exakt när organisationen grundades vet jag inte men man hade full aktivitet 2003 och man blev registrerad  som ideell förening åter därpå - 2004. 


Ordförande var den kände handlaren ifrån Lund, Matts Hammer men den mest tongivande entusiasten hette lustigt nog Gille  (tror det var LE - Lars-Erik?). Andra profiler var Sara, som var kassör och sköt BSA Hornet, samt hennes mycket trevlig sambo/make vars namn jag har tappat bort. I den inre kretsen så fanns också Commanders grabb, en kille vars pappa drev luftvapenshoppen Commander nere i Malmö vid den här tiden.


Träningar och vissa tävlingar skötte man på Spillepengens skjutbana i Malmö men de stora tävlingarna som drog folk ifrån hela landet kördes i Dalby Stenbrott. Tävlingar och tävlingar förresten - egentligen så var det nog snarare happenings runt luftvapen. Det fanns ingen strukturerad tävlingsform med internationella regler etc utan man körde en fallmålstävling vid träffen, liksom tävlingar i diverse andra tävlingsformer också (typ Silhouette etc). Tävlingarna var dock inte the main attraction utan man träffades bara och hade kul på ett rätt anspråkslöst sätt, i alla fall till en början.


När tävlingarna sedan blev mer strukturerade så gick man över till de då rykande färska HFT-systemet, som precis hade formats i England. Detta spred sig sedan till Laxå, där jag vet att man körde detta 2003 och framåt. Den formen levde även vidare också över till Onsalas första år. Tanken med SLUG var dock kanske inte i första hand att tävla utan att försöka få ut licenser, vi hade ju tvärstopp  på licenser för luftvapen mellan 2000-2005. Jag fick förresten själv ut min första "moderna" licens just 2005 på en FX Airguns Typhoon, tack vare SLUG och dess arbete.


Retfullt nog så har jag massor av foton på en del av SLUGs tävlingar eftersom jag 2002 vann en digitalkamera, som jag flitigt hade med mig på alla dåtidens tävlingar, men dessa foton finns tyvärr på en hårddisk som jag har sparat ifrån en gammal PC men som jag inte kommer åt numera innan jag har fått tag på ett externt HDD-chassie så att jag kan föra över dem till mitt arkiv. Detta var ju långt innan molnlagringens tidevarv.


Kameran väckte faktiskt en hel del uppmärksamhet på träffarna, tekniken var ju ny och synnerligen dyr då. Kameran, som jag vann i en säljtävling, var värd över 4000 kr och gav 1.3 megapixel på sin högsta upplösning. Dessvärre så kunde man bara spara 4 foton där, men på den lägsta upplösningen så gick det att magasinera 12 st fotografier så det läget blev mest använt. Året därpå så köpte jag ett externt minneskort för 1500 kr och fick då en dubblerad minneskapacitet - utvecklingen har sannerligen gått framåt med stormsteg...


Nu åter till nutidens kommande tävlingar och en speciell sådan som jag gärna vill puffa lite extra för...


Den aktuella tävlingen är Snapphaneträffen i Vittsjö 24 Maj 2015 och det unika med just den här tävlingen är att den också är anpassad för rörelsehindrade! Ett mycket gott initiativ! Field Target är ju en enkel sport på så sätt att man inte har de delvis skymda mål eller svåra skottvinklar i skog och mark som den mera jaktsimulerande systergrenen HFT uppvisar och fördelen med detta är att Field Target är förhållandevis enkel att just handikappanpassa.


Tyvärr så har man även här oskicket att låta den fria klassen få färre antal mål och ännu en gång så förundrar jag mig över att man fortsätter att diskriminera, snarare än att välkomna ,nya intressenter in i gemenskapen. Här borde man se och lära av exempelvis Onsala. Låt oss hoppas att det hela bara grundas i ren dumhet snarare än en genuin övertygelse att de som inte vill betyngas med alla formalia på något sätt skulle föredra att bara skjuta 30 mål istället för fulla 50 mål när de ändå åker såpass långt och bara kan delta i en enda grupp.


Gör om, gör rätt - annars stannar F/T på sikt vid nivån av en liten sluten grupp för inbördes beundran.


Man måste våga sträcka sig ut och proaktivt söka in nya medlemmar, annars kan man aldrig växa och bli en betydelsefull verksamhet. Det ska fortfarande bli spännande att se vilken klubb som blir först ut med att faktiskt annonsera sin tävling i andra kanaler än inom forum på nätet och interna klubbsidor.

 
 
Ingen bild

Freeway

19 april 2015 10:27

Ja tyvärr är det ingen brist på klubbar för inbördes beundran oavsett sysselsättning och ämne! Det verkar som om vissa helt enkelt vill sitta och nörda i en sluten grupp typ vi mot alla andra dumskallar som inget fattar! Men sånt brukar ju som sagt självdö förr eller senare, och det med all rätta.

 
Ingen bild

Thefoes

19 april 2015 12:57

Du har absolut ingen rätt att lägga dig i någon av tävlingarna, du deltar aldrig i en tävling utan sitter här och bashar allt som är under Göteborgs området. Varför vi endast har 30 mål är pga det inte finns deltagare i den klassen. Gå ut på tävlingar och testa själv och sluta skäm ut dig själv genom att leka någon typ av proffs. Gör om gör rätt och ge fan i att satelitblogga. Mycket sorligt att du beter dig som en bebis, denna hobby är för liten för skitstövlar som du som ska jämn gå med i olika falanger och snacka skit om andra. Du borde skämmas..

Johnny Ottosson

19 april 2015 17:50


Nu har jag tyvärr inga exakta uppgifter om mitt totala tävlingsdeltagande men pokalsamlingen i det här rummet berättar om resultaten ifrån 2010 och framåt:

2010: 2:a plats PCP 10J Onsala
2010: 3:dje plats PCP 10J Laxå
2011: 1:a plats PCP 10J Onsala
2013: 2:a plats PCP 16J Onsala
2014: 2:a plats PCP 10J Onsala

De första tävlingarna jag deltog i var Axsor Cup 1998 och 1999, därefter så tävlade jag i Hova 2002 & 2003, för SLUG 2003-2005 och hos Onsala från 2006 samt Fuxerna 2013-2015.

De exakta placeringarna kommer jag dock inte ihåg.

Att man inte har tillräckligt med deltagare borde ju - som sagt - vara en väckarklocka. Alternativet till att rycka på axlarna och beklaga situationen är ju att faktiskt göra något åt det.

Man kan marknadsföra, sänka startavgifterna, erbjuda fler fria klasser - det finns massor att göra.

 
Ingen bild

MG

19 april 2015 15:05

Heja Johnny du har så rätt, det är inte bra med dagens tävlingsform som klubbarna har drivit fram.

 
Ingen bild

gubbe

19 april 2015 18:48

Om du inte gillar "dagens tävlingsform" MG så kan du starta en egen klubb ihop med Johnny eller andra som tycker lika.

Lägg en 50 målsbana och bjud in.

 
Ingen bild

Thefoes

19 april 2015 19:17

Från början var jag emot detta med 16j och 10j men ska man utveckla något i framtiden här i sverige så ska det just gå från dessa två effekter, det där med super trimmade luftgevär kan ni bara glömma. Du Johnny kom ur din tunnelseende, du tror dina ord väger mycket för du skriver på en blogg men du har ingen aning om vad du snackar om, du är den typen av person att med ett par kalsonger med cabom loggan kan få dig att vända kappan efter vinden...... därför väger dina ord 0. Så snälla skit i o kommentera överhuvud taget om hur vi ska leda våra tävlingar och håll dig till tjuvtrimmare och köksvapensmeder.

Johnny Ottosson

20 april 2015 06:00

Jag tycker det är fascinerande att ta del av din retorik i ett inlägg som kritiserar klubbarnas sätt att marknadsföra sig själva.

Du antyder att du representerar Vittsjö och min stilla undran är hur du tror att din argumentationsmetodik avspeglar sig i omvärldens syn på dig som person eller på den klubb som du säger dig företräda?

Tyvärr är det nog lite på just detta sätt - det finns och har funnits nyckelpersoner i hobbyn som har svårt att ge ett gott intryck och som därmed skrämmer bort en stor samling tänkbara deltagare och då höjer trösklarna för nybörjare.

Detta brukar aldrig sluta bra och det har vi även sett exempel på i närtiden.

Helt oavsett om man ska argumentera med meningsmotståndare på en blogg, diskutera licenser med tillståndsenheten eller förhandla om arrende med en markägare så gäller det att inte framställa sig själv eller sin organisation som labila knölar med rättshaveristiskt tänkande och en distinkt ovilja att lyssna på andra människor.

Kryddar man det dessutom med improviserade härskartekniker så kan det bara gå åt ett håll.

Som sagt, gör om - gör rätt.

Det är bara då man kan gå framåt.

 
Ingen bild

Gubben från förr i tiden

19 april 2015 23:47

Du löser kanske inkopplingsproblematiken mellan hårdisken och din nuvarande dator med denna.

http://www.kjell.com/sortiment/dator-kringutrustning/datorkomponenter/kontrollerkort/ide/plexgear-usb2-till-idc40-44-sata-p68225

Johnny Ottosson

20 april 2015 05:43


Tack för tipset.

 
Ingen bild

Låter ju kul det här

20 april 2015 07:05

Åh vad sugen man blev på att åka och testa på Fieldtarget. Är säkert jättekul med bara trevliga människor utan aggressioner på de träffarna. Skulle vara kul att få nya vänner som några som kommenterat här, de verkar balanserade och reko.

Johnny Ottosson

20 april 2015 11:02


Tyvärr så verkar Field Target dra till sig en hel del asociala stollar med synnerligen bristande social kompetens tillika obefintliga ledaregenskaper.

Lyckligtvis så finns det också bevis på motsatsen men de syns och hörs inte alltid lika mycket.

 
Ingen bild

martinw

20 april 2015 23:59

Kanske ett av de roligaste inläggen hittils på bloggen!
(Fast av en helt annan anledning än det var tänkt)

 
Ingen bild

Leopold

21 april 2015 02:09

Nja "asociala stollar" osv ... haha! Nu skojar du allt Johnny eller hur. De som arrangerar tävlingar såväl som de som dyker upp på dessa tävlingar tycker jag är väldigt gemytligt folk generellt. Tror alla som varit med i svängen de senaste åren håller med om det :)

Eftersom Snapphanesmällen var uppmärksammat här så får jag passa på att distribuera en länk till inbjudan: https://dl.dropboxusercontent.com/u/2525464/Snapphanesm%C3%A4llen2015.pdf

Som sägs i inbjudan, vi kör enligt den regelbok som är överenskommen inom FT-verksamheten. Innebär bla att deltagare i debutantklassen inte behöver uppvisa vare sig gevärsskyttekort eller tävlingslicens, samt att man får gå så många rundor på debutantklassens 30-målsrunda som man vill och hinner med.

Vi är övertygade om att det är många som är intresserade av denna prova-på-klass och räknar med att det håller oss arrangörer sysselsatta med att introducera denna härliga sport till många nya skyttar under tävlingsdagen!

Väl mött och varmt välkomna att prova på i debutantklassen, eller att tävla mer seriöst i tävlingsklasserna beroende på förutsättningarna och erfarenhet etc! Skitkul blir det oavsett vilken klass man väljer

 
Ingen bild

päran

24 april 2015 21:15

Ha ha rolig läsning en fredag kväll .
Mitt o mångas mål i klubbarna är att alla som är intr av luftvapen ska kunna vara med i klubbarna , tävlingar är en liten del i detta , själv har jag inte något tävlingsvapen till ft kvar -kan inte sitta o skjuta längre men är ändå med o hjälper till-det säger en del om gemenskapen .

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards