Airpang

Direktlänk till inlägg 5 maj 2015

Nybörjare eller inte?

Av Johnny Ottosson - 5 maj 2015 06:00



Den fria klassen?



Jag har under de senaste dagarna haft intressanta och uppfriskande dialoger med ett par tongivande karaktärer inom svensk Field Target och ämnet för dessa diskussioner har varit vår hittills fria tävlingsklass, som en del klubbar har använt för exempelvis debutanter.


Som ni alla säkert vet så finns det förutom nationell klass (10 joule), internationell klass (16J) och en klass för "full" effekt (45J) även en klass för 10 joule där man - till skillnad ifrån andra klasser - har ett undantag ifrån all den formalia som numera krävs för vårt svenska fallmålsskytte. Man slipper alltså inneha skyttekort, man slipper betala en del overhead-kostnader till förbundet som tävlingslicenser och vapnet som används är därtill helt licensfria.


Den här klassen har våra klubbar använt på lite olika sätt, man har klumpat ihop rena nybörjare med erfarna tävlanden ifrån utlandet och även inhemska skyttar som har tävlat tidigare men som av olika skäl inte vill ställa upp i de mer byråkratiska klasserna. Kort sagt så har man mixat alla som inte har kunnat, eller velat, tävla i övriga klasser.


Frågan som ligger på bordet nu är dock hur man gemensamt ska förhålla sig till den här klassen framöver.


Vår sektionsansvarige för Field Target, allas vår Lasse, har lovat att undersöka saken mot förbundet och övriga klubbars representanter i min förhoppning om att få ett klargörande innan tävlingen i Onsala till helgen.


Ska detta undantag ifrån förbundets allmänna hållning, att all formalia alltid ska krävas vid alla former av tävlingar, vara kvar och om så är fallet - till vilket ändamål ska man då nyttja detta undantag?


En väg är att ha en renodlad nybörjarklass, alltså en klass reserverad för de som ska pröva på Field Target i en så enkel form som möjligt med syfte att få fler utomstående att fastna för den här sysselsättningen. Min personliga gissning är att det sannolikt är detta som möjligtvis kan få förbundet att överhuvudtaget acceptera en sådan här klass även i framtiden.


För - liksom hästpolo - så är Field Target numera sällan något som man halkar in till totalt rakt upp och ner utan där brukar det handla om ett succesivt intresse som växer in, vanligtvis via forum och andra umgängesformer online tills man tar steget fullt ut och själv vågar åka till en tävling.


Det man gör är alltså att man släpper på en regelprincip för att i gengäld vinna fler tänkbara deltagare.


Problemet med den här snävare typen av definition av klassen är då att man stryper klassen mot andra kategorier deltagare, exempelvis de som sällan men gärna tävlar liksom de som har tävlat internationellt men som av olika skäl ännu inte besitter den formalia som krävs för att kvalificera sig för övriga klasser med allt deras pappersarbete.


Den gruppen kommer i ett sådan scenario helt enkelt inte att kunna vara med att tävla ännu, innan de har endera valt att satsa lite mer på hobby eller fått ordning på sin formalia.


Nu kan man naturligtvis med all rätt fråga sig varför dessa kategorier tävlanden inte bara gör som alla andra och skaffar ett skyttekort, löser en tävlingslicens, går med i en klubb, ordnar en vapenlices osv, osv för att tävla "på riktigt" precis som alla andra?


Här kan det finnas två tänkbara anledningar, man kanske inte kan eller man kanske helt enkelt inte vill.


När det gäller utländska medborgare som är med och tävlar, vi hade ju ett par sådana de senaste åren, så kanske det helt enkelt inte går att kvalificera sig till övriga klasser av rent juridiska skäl och sedan så finns det ju den gruppen, där jag själv tillhör, som gärna tävlar men som ändå inte vill tävla på hög nivå på samma level som de tiotal entusiaster som utgör kärnan utav verksamheten i Sverige.


Alltså vi som tävlar för gemenskap och tävlingsglädje istället för placeringar och internationella ambitioner.


Själv så tävlar jag kanske 1-3 gånger, beroende på väder och övriga åtaganden i livet. Tävlar jag så kör jag en klass och skulle jag då lösa ett klubbmedlemskap (300 kr) samt en tävlingslicens (300 kr) och betala inträde för två tävlingar ('a 120 kr/st) så skulle jag lägga ut ca 840 kr för att tillbringa totalt 4 timmar i skogen under säsongen.


I mitt eget perspektiv så är det helt enkelt inte värt detta, även om jag i sak har råd. Då lägger jag hellre en knapp tusenlapp på Liseberg för familjen än åker iväg själv för att skjuta i buskarna. En prioritering naturligtvis och det är en prioritering som är betydligt enklare för mig själv att göra som kommer ihåg hur stora tävlingarna var förr, innan vi gick med i Svenska Skyttesportförbundet med all dess byråkrati. Vi hade fler tävlanden, vi hade lika roligt och det fanns en betydligt större mångfald både på människor och tävlingsvapen än så som situationen är idag.


Vad vi däremot inte hade var avancerade tävlingsvapen med sofistikerade och dyra kikarsikten samt ett tiotal tävlanden på elitnivå som numera har möjligheten att tävla internationellt på samma villkor som övriga länder i den globala FT-cirkusen. 


Det är däremot något som vi har vunnit igenom utvecklingen..




 
 
Ingen bild

Skjutglad

5 maj 2015 08:14

Vad gäller debutantklassen på Onsalas tävling så är den
som namnet säger en prova på klass för dom som
inte skjutit FT innan. Tycker det är lite orättvist mot
andra om du skall delta som tävlat länge och innehaft tävlings licens.
Som du tidigare skrev på din blogg så var tävlingarna förr i tiden inga
riktiga FT tävlingar utan mer plinking träffar dessa har sedan
utvecklats i riktning mot riktig FIeld Target.
I alla andra sporter i Sverige måste man vara medlem i en klubb
även häst polo som du nämner ovan. Varför skall då FT
vara undantaget. Är det mer som du nämner du vill vara med och tävla
men ha en gräddfil att skita i alla formalia.
För nybörjarna kan ju vara med utan problem men gamla rävar som du
som inte vill lösa medlemsavgift eller tävlingslicens där blir det ett problem.
Vad gäller tävling kontra elit så har vi en elit klass 16 J med folk som satsar.
Resterande klasser tar nog det lite mindre på allvar.
Men vad vi alla har gemensamt är att vi har jäkligt kul när vi skjuter Field Target.

 
Ingen bild

Lasse - Grenledare för Field Target i SvSF

5 maj 2015 11:27

Johnny det finns inget som heter "Den fria klassen" det är något du själv har hittat på.

Nu har jag pratat med förbundet och vi är klart eniga i frågan.

Debutant är en provapåklass för dom som är helt nya på detta med Field Target och behöver inte vara klubbanslutna.
Man kan även vara debutant och vara medlem i en klubb. Ett exempel, du/ni har inte haft möjlighet att skriva för skyttekortet då man som oftast skriver när man har ett antal nya medlemmar som inte har skyttekortet.

Har du väl tagit steget och blivit medlem i en förening och tagit ditt skyttekort och löst en tävlingslicens en gång, räknas du INTE som debutant längre.

Vill man hålla på med Field Target måste man vara medlem i en förening.

Detta gäller samtliga tävlingsklasser inom Field Target.
(10j fjäder/PCP, 16j fjäder/PCP & 45j fjäder/PCP)

Skulle man av någon anledning upptäcka att någon har löst tävlingslicens utan att vara medlem i någon klubb, ringer man bara till SvSF och förklarar läget och den personen stryks då ur tävlingslicensregistret och får helt enkelt inte vara med och tävla.

 
Ingen bild

kj

5 maj 2015 13:19

man ska ha roligt när man skjuter,inte en massa löjliga regler och avgifter på allting,nä ordna en plinking tävling för alla ,en tävling utan massa onödiga förbund inblandade,går väl inte att göra idag,tyvärr,allt skall ju vara bestämt uppifrån av förbund som skall ha betalt,har jobbat på en skjutbana så sett vilken skit det är.

 
Ingen bild

martinw

5 maj 2015 13:32

Problemet med de som vill ha tävlingar utan klubbar och förbund är att de inte orkar lägga banor och arrangera.
Så kj, det är bara att köra igång?

Johnny Ottosson

5 maj 2015 17:14


Människor är olika.

Alla är inte intresserade av att arrangera tävlingar lika lite som att alla människor inte är intresserade av att blogga om luftvapen varje dag.

 
Ingen bild

kj

5 maj 2015 14:38

tyvärr är jag lite för gammal,64år,men använder luftvapen hemma,annars mest intresserad av skytte med 22lr,då blir det en skjutbana och bara för nöjes skull,likaså med egen kastare och lerduveskytte nån gång per år.

 
Ingen bild

Riktiga martinw

6 maj 2015 16:04

Inlägget ovan är inte från mig.
Kan du ta bort det Johnny?

Johnny Ottosson

6 maj 2015 18:19


Jag misstänkte att det inte var ifrån dej.

Det är borta nu.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards