Airpang

Direktlänk till inlägg 5 maj 2015

Klargöranden under dagen!

Av Johnny Ottosson - 5 maj 2015 17:30




Djävulens advokat



Det känns som att mina präntade tankar på att nyttja nybörjarklassen för helgens tävlingar har burit frukt. Nu har Lasse på ett förtjänstfullt sätt kontaktat förbundet och tillsammans med detta dragit upp de riktlinjer som de facto ska ersätta olika klubbars varierande praxis runt hur nybörjarklassen ska användas och vilka regler som där ska tillämpas.


Man får tävla i nybörjarklassen under maximalt 1 till 2 tävlingar om inte speciella skäl föreligger.


Enkelt och konkret, riktigt glasklart.


Vad är då dessa speciella skäl?


Det kan exempelvis vara att man går med i en klubb men får inte där möjlighet att ta skyttekortet under säsongen för att ens klubb helt enkelt inte har haft tillfälle att ordna någon utbildning. Då kan man delta i nybörjarklassen tills dess att man har haft en chans att ta skyttekortet. Grundprincipen är dock att man skyndsamt bör gå med i en klubb och ta skyttekortet med efterföljande tävlingslicens om man vill vara kvar och tävla.


Med detta så har nybörjarklassen fått en konkret form. Den kommer tveklöst även i verkligheten att vara en ren nybörjarklass och vill man delta i några tävlingar som Svenska Skyttesportförbundet arrangerar så krävs följande:


* Medlemskap i en klubb - kostnad varierar, jag har själv betalat allt mellan 50 - 300 kr

* Tävlingslicens - kostnad fn 300 kr

* Skyttekort - kostnad fn 50 kr (en förutsättning för att få ut tävlingslicensen)


Tävlingsavgifterna varierar, vanligtvis mellan 100-150 kr per klass.


Med detta så har vi nu prövat möjligheten att nyttja nybörjarklassen som en hobbyklass för de som inte vill satsa helt och fullt ut på tävlingsformen utan som bara vill delta på någon enstaka tävling per år. Detta går inte. Vill man tävla så är det all-in och inga tveksamheter. Kvalificerar man sig för att tävla i Sverige så kan man dessutom också göra detta internationellt, en möjlighet som några entusiaster faktiskt också har nyttjat.


För min del så har jag vanligtvis två tävlingar tillräckligt nära för att jag ska ha tid, möjlighet och lust att besöka dem. Vanligtvis regnar en av dem bort men nu har ytterligare en klubb inom rimligt avstånd (Skepplanda) börjat med Field Target så där kan man tro att ytterligare en tävling kan tillkomma. Jag räknar därför med två möjliga tävlingar i praktiken inom 30 mils färdväg tur och retur.


Vill jag tävla så måste jag gå med i en klubb, närmaste är Skepplanda (ca 50 km) och Onsala (ca 90 km). Dessa klubbar ligger dock så långt bort så jag kan i praktiken bara nyttja mitt medlemskap för tävlingarna då jag inte har tid att åka såpass långt off på vardagarna. Dessutom så har jag tre tillgängliga skjutplatser på närmare avstånd, varav en under tak, som jag kan besöka i vardagen utan längre utfärder.


Sedan har jag tävlingslicensen som går på ytterligare 300 kr. Förmodligen så landar jag på ca 800 kr för dessa två tävlingar, oräknat transportkostnaderna. För min egen del är det inte värt detta. Här blir tröskeln för hög för min egen del. Av den anledningen så lägger jag därför tävlandet på hyllan den här säsongen, i alla fall när det gäller Field Target inom Svenska Skyttesportsförbundets regi.


Dyker det däremot upp någon annan tävling, det tävlas ju lite oregelbundet både inom BR, Silhouette och HFT här i Sverige då och då, så kanske jag åker dit istället. 


Väl mött då!









 
 
Ingen bild

hobbyskytten

5 maj 2015 21:32

Fy fan vilken rutten och osportslig organisation, allt för att tjäna pengar på minsta lilla

 
Ingen bild

Leopold

5 maj 2015 21:47

Vad är det för organisation du menar? Bloggplatsen.se?

Johnny Ottosson

5 maj 2015 22:09


Jag tror hen tänker på Svenska Skyttesportförbundet.

Bloggplatsens enda tillkortakommande är att de har tydligen en massa reklam på bloggen som drabbar alla utan adblocker.

 
Ingen bild

Nisse

5 maj 2015 21:56

Har du nån aning om vad skyttekort och tävlingslicens innebär Hobbyskytten???
Skyttekortet kostar 50kr och gäller i livstid, pengarna är rent omkostnader för prov och dy.l
Tävlingslicens finns i alla idrotter i detta rike som anordnas av klubb/förening i den finns bl.a en olycksfalls försäkring ifall något skulle hända... vet inte om jag kallar det för att "tjäna pengar på minsta lilla"

Johnny Ottosson

5 maj 2015 22:08


Skyttekortet är billigt och synnerligen enkelt att ta.

Faktum är att det är så enkelt att lyckas med att man blir mörkrädd när man inser att folk faktiskt får ut vapenlicenser enbart igenom detta och ett föreningsintyg.

Tyvärr så har det inget med Field Target att göra men vi fick se en bild på ett mausergevär på bild vid vår kurs och peka ut delar som pipa, avtryckare och stock.

En vanlig jägarexamen är betydligt mer komplicerad och tidskrävande.

Vad gäller försäkringar så har jag en fritidsförsäkring igenom facket som täcker alla former av skador i samband med skyttesport.

 
Ingen bild

Thefoes

5 maj 2015 22:20

Du förstör bara för dig själv, du är ute efter att provocera seriöst folk som sysslar med detta på seriös nivå. Det är nog ingen som saknar dig på tävlingarna, du kastar sten i ett glashus varje gång du sitter och skriver massa goja härinne, till slut har man väl inget ansikte att visa på tävlingarna därför bölar man om ´´hur dyrt allt är´´ Och snälla någon.....du vet mycket väl vad det gäller för regler när man är debutant ändå försöker du nosa där du inte ska.

Johnny Ottosson

5 maj 2015 22:33


Vem är seriös och vem avgör detta?

En del av roten till problemet är nog just detta, en liten grupp med stor påverkansmöjlighet börjar betrakta sig själva som något mera - som seriösa.

Konsekvensen blir att "de andra" automatiskt blir motsatsen - helt logiskt - alltså oseriösa.

När det gäller tävlingar så vågar jag påstå att jag lätt har varit på fler sådana än de flesta och dessutom under betydligt längre tidsintervaller, från 1990-talet, via 2000-talet till och med 2010-talet.

Sedan att "nosa där man inte ska" är just vad jag vill göra, det är nämligen när det luktar illa som man ska börja gräva för då finns alltid möjligheten att man drar upp något i ljuset som kanske inte alltid tål att granskas noga - med andra ord något som skulle må bra av en förbättring.

Det är av den anledningen som många tycker att jag och bloggen är obekväma.

Det bjuder jag på.

Bloggen är ju trots allt helt frivillig att besöka och dessutom helt gratis - utan kostnader, anknytning till någon organisation eller (tyvärr) även kompetensbevis för den som kommenterar.

 
Ingen bild

Thefoes

5 maj 2015 22:56

Aha du kör på den taktiken,
jag kan påminna dig att du är bannad från två forum..måste varit din kompetens som fick dig bannad.

Ibland går kompetensen i baklås, olja den väl med Wd-40.

Om du hade så många bra ideer kanske folk hade lyssnat på vad du har att säga, du har skrivit här rätt länge men du har inte lyckats med något.
Det luktade mer illa när du försökte dra en fuling och åka fri biljet, så din Sherlock Holmes taktik sket sig totalt. Inget mer detektiv arbete Johnny.

 
Ingen bild

päran

6 maj 2015 00:29

Tycker det var klartext som jonny skrev inga konstigheter .
Lasse gör ett bra arbete i förbundet för alla ft skyttar o ska hyllas för det !

Johnny Ottosson

6 maj 2015 05:50


Absolut.

Likaså inte att förglömma Anders G som även han gjorde ett förtjänstfullt arbete för förbundet och formandet av Field Target i Sverige.

 
Ingen bild

dano_swe

6 maj 2015 10:52

Johnny, inget av det du har skrivit under dagarna har "burit frukt". Tyvärr. Du tar dig själv på för stort allvar. Regelverket fanns på plats redan innan och det enda ditt detektivarbete lett till är att belasta grenledaren med en ren petitess.

Samtliga inom FT och fler därtill har tillräckligt bra koll på vad debutantklassen är för något (inte i detalj kanske, men det kvittar fullständigt), men som jag förstått det hade du tänkt att tävla i den klassen i Onsala därav ditt detektivarbete. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt det.

Johnny Ottosson

6 maj 2015 19:08


Om du dristar dig till att läsa dagens inlägg så hittar du en länk som beskrev situationen tidigare säsonger då erfarna skyttar tävlade i det som man kallade nybörjarklassen.

I skenet av det så är det inte egendomligt att frågeställningen kommer upp.

Tyvärr har ingen varit intresserad av att redogöra för de exakta klassreglerna innan jag drog saken till sin spets.

Samma sak med frågan om vad vi får för de extra overheadkostnader som förbundet tvingar på tävlingsarrangörerna - inte heller där vill man frivilligt redogöra för saken och då ser jag inte heller något skäl att betala.

Sedan vad som bär frukt eller inte kan ju bedömas högst subjektivt men jag konstaterar att Lasse tog tag i saken på ett bra sätt och efterforskade vad som egentligen ska gälla.

Det hade knappast inträffat om ingen hade tryckt på.

 
Ingen bild

dano_swe

6 maj 2015 23:57

Ordet "debutantklass" är självförklarande i min värld. Alla som vill prova på FT är välkomna att göra så utan formaliteter och utan kostnad förutom själva tävlingsavgiften.

Lite löjligt av dig att försöka tävla i den klassen i Onsala och därmed göra en höna av en fjäder, du som hållit på med detta i hundra år och mycket väl vet vad som gäller.

Försöka vara lite konstruktiv istället så kanske det rentav kan bli lite HFT-tävlingar framöver, det hade väl varit kul?

Johnny Ottosson

7 maj 2015 05:47


I förbundets värld så var dock definitionen bevisligen inte lika självförklarande eftersom man mixade erfarna och nybörjare i den klassen under tidigare säsonger.

Nu tvingade jag fram ett ställningstagande och nu är saken därmed klarlagd.

Det kommer säkert upp alternativa tävlingsformer i framtiden och om så inte är fallet så spelar det inte heller någon roll.

Tävlingar är bara en mycket liten och knappast en betydelsefull del av luftvapenvärlden.

 
Ingen bild

dano_swe

7 maj 2015 09:26

I förbundets värld så var det glasklart vad som gällde. Däremot var det någon klubb som gjorde på ett annat sätt.

Så det är inget nytt som är klarlagt Johnny, bara så du vet.

Om tävlingar nu inte är en betydelsefull del av luftvapenvärlden så kan man ju undra varför din blogg, som handlar om luftvapen, fokuserar så enormt mycket krut på just den delen ...

Johnny Ottosson

7 maj 2015 19:21


Ska sanningen fram så var det flera klubbar som under flera säsonger tillämpade lite lokala regler för vad som skulle ingå i nybörjarklassen eller inte.

Vad förbundet centralt tycker spelar ju ingen praktisk roll om klubbarna de facto tillämpar en helt annan praxis.

Sedan så kommer vi åter igen till perspektivfrågan.

Jag har drygt 2100 inlägg på bloggen, varav 40-50 st handlar om tävlingar - grovt räknat 0.20 % av alla inlägg.

Med detta så kan jag knappast påstå att jag lägger speciellt mycket krut på just tävlingsdelen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards