Airpang

Direktlänk till inlägg 17 juni 2015

Vilka vill vi vara?

Av Johnny Ottosson - 17 juni 2015 20:00



Spydiga svar?



Både på Facebooks olika luftvapengrupper och på diverse forum så kan man ibland höra de mest bisarra svar på de frågor som många nya i hobbyn dristar sig till att yppa. Här finns ett komplett spann ifrån sofistikerad ironi, via grov dränghumor till riktigt plumpa förolämpningar.


Jag frågar mig varför?


Upprinnelsen är ofta något i den här stilen:


"Jag har köpt en Hatsan AT44 och vill ha rejält med fart, hur ska jag öka effekten hårdast?"


*Hur monterar jag ett "japankit" och vad är egentligen detta?"


"Vi får skator i mängder hemma och jag vill skjuta ihjäl dem, vilket luftgevär dödar bäst?"


Ni ser säkert mönstret utan att jag behöver dra fler exempel, vi har nog alla sett de flesta likartade frågeställningar redan efter några månader i hobbyn. Nya entusiaster kommer till och ställs då inför de funderingar som de flesta av oss förmodligen också har haft, i alla fall i början av vår karriär som luftvapenskyttar.


Hur ska vi då förhålla oss till alla dessa frågor?


Visst kan det vara frestande att göra sig lustig på dessa nybörjares frågeställningar men frågan är då vilken bild vi själva ger oss och vår hobby i ögonen på just de nytillkomna? 


Jag tror inte att det finns dumma frågor. Det finns dock många frågor som baseras på kunskapsbrist och det enklaste sättet att möta dessa är då att helt enkelt sprida information. Människor frågar för att man vill veta, inte för att man vill bli förolämpade eller ringaktade.


"Men det är ju klart att X avser att begå brott med den information, hen ska ju trimma/döda djur/whatever?"


Kanske, kanske inte. Vi vet inte och om vi inte vet så kan vi inte heller döma. Det vi kan göra är att ge adekvat information om vad som gäller både med de praktiska detaljererna likväl som de tänkbara juridiska konsekvenserna. Har man bara information så kan man göra ett avvägt beslut själv som man då också får ta eventuella konsekvenser utav.


Om gör så då slipper vi dessutom framstå som ett antal självgoda pajasar i en sluten klubb som inte vill öppna sig för omvärlden.





 
 
Ingen bild

Bra skrivet!

17 juni 2015 21:33

Bra skrivet!
Jag har hängt på forumen i många år och är sjukt trött på folk som spyr ut spydiga moralkakor och är rent otrevliga när såna här frågor dyker upp. Värst tror jag att 16j-tomtarna är.

 
Ingen bild

Anders

17 juni 2015 22:11

Bra skrivet. Föredömligt. Det finns lagar som måste följas. Dessa unga hetsiga, omedvetna om lag och ordning, måste läras vad som gäller. Det är stränga straff på trimning av luftvapen.
Mvh

 
Ingen bild

-Jonas-

18 juni 2015 00:08

Det handlar ju om uppsåt. Skriver man att man ska skjuta skator eller behöver en trimmad luftpistol för självförsvar, så är det en helt annan sak än om man har experimentlusta och vill testa målskytte på hundra meter med kulfång och allt.
Om man dessutom inte bemödar sig att ta reda på hur ens vapen fungerar eller behöver steg-för-steg instruktioner eller tillomed en video för att klara av det så ska man nog fundera ett tag.

Johnny Ottosson

18 juni 2015 06:40


Men även ett uppsåt har en bakgrund, det finns alltid ett vettigt skäl till att folk frågar även om frågan i sig själv vid första anblicken förefaller korkad.

Leta alltså efter bakgrunden till frågan och lös problemet vid källan snarare än att försöka göra sig lustig över den fråga som bakgrunden genererar.

Varför skulle man vilja använda en luftpistol till självförsvar? Vad har en sådan frågeställaren för motiv till frågan? Är det en retorisk fråga om vad som är fysiskt möjligt eller lever man de facto under någon form av hotbild som gör att personen känner ett behov att beväpna sig för självförsvar?

Snoppar vi av så går frågan vidare till sådana källor som vi kanske inte vill ska besvara den, för hobbyns bästa.

Vi får alltså börja med att reda ut frågans bakgrund. I det första fallet så kan man naturligtvis diskutera fysikens lagar, terminal ballistik och liknande eftersom frågeställningen är abstrakt. I det andra fallet så kanske kontakt med någon form av myndighet eller socialtjänst är en bättre väg att gå?

Jag är tveksam till "bemödar" i sammanhanget. Många människor vill få saker att fungera på ett givet sätt utan att man för den sakens skull har ett intresse för vad som sker rent mekaniskt inuti föremålet.

Jag skiter exempelvis högaktningsfullt i hur min tvättmaskin fungerar, bara min tvätt blir ren på ett snabbt, säkert och miljövänligt sätt.

Om jag vill veta hur och om jag ens kan minska min vattenåtgång och frågar det på ett forum för tvättmaskiner så är jag inte intresserad av en högdragen kommentar i stil med - skit i det du tills du lär dig hur den är konstruerad.

Nästa gång jag har en fråga så lär jag inte besöka det forumet någon mer gång.

Väljer man emellertid att själv försöka göra något av någon anledning så kanske man vill ha så bra instruktioner som möjligt så att man inte gör sönder något om man känner sig osäker. I det läget så är en video ett utmärkt redskap till hjälp. Att nyttja så bra hjälp som möjligt för att lösa en situation kan ju aldrig vara fel beslut, eller hur?

 
Ingen bild

Gubben från förr i tiden

18 juni 2015 01:54

Det finns dock många frågor som baseras på kunskapsbrist,visst ! och det finns en hel del forumnarcissister som verkar tävla om att samla på egna inlägg där den som svarar också avslöjar sin kunskapsbrist. Ofta äre det konstigt nog moderatorerna eller annan forummedlem ser upp till moderator och som vill visa sej duktig som står märkbart okunniga i sin iver att svara. De här forumnarcissisterna verkar tro att de ingår i en tävling där flest räknade inlägg vinner något,kanske då ett medlemsnick i urblekt guldfärg.

På liknande frågor som du har som exempel med Hatsantrimmaren så har jag läst svar från forumnarcissisten X av typen: Själv har jag ingen hatsan så jag har tyvärr inget svar på din fråga men jag skulle tro att du måste spänna hammarfjädern. Inte för jag vet hur man spänner en hammarfjäder men om du skruvar isär bössan så ser du nog hur du ska göra men det kanske någon annan kan svara på. Jag vill bara upplysa dej om att trimma bössan är enligt svensk lagstiftning olaglig och polisen kommer att beslagta dina vapen om dom kommer på att du trimmat och det tycker jag är ett stort problem .

Efter det inlägget dyker strax nästa forumnarcissist Y upp och skriver: Bra jobbar X ! håller med dej fullt ut i vad du skriver,själv skulle jag aldrig satsa på en hatsan. Hatsan duger inte mycket till,dom har ståltuber och rostar.

Så här håller det på ett tag medan det PM:as mellan uppretade medlemmar och admin,sedan stängs tråden.

 
Ingen bild

Leopold

18 juni 2015 01:56

Jag har en hel del erfarenhet av folk som kommer och undrar hur man kan trimma upp sin Hatsan till max och/eller hur man får max dödlig effekt på diverse djur.

Får säga att forummedlemmarna för det mesta är väldigt sakliga och upplysande om vad som gäller så jag känner inte igen vad du snackar om Johnny. Rätt hövlig ton överlag. Tar folk illa vid sig att bli tillrättavisade så ja... för vem är det ett problem?

Det händer att forummedlemmar som värnar om det lagliga luftvapenskyttets legitimitet på sikt kan hänvisa frågeställare av denna typ till Flashback om de envisas med inställningen att det inte spelar roll alls att följa vapenlagen och jaktlagen.
Har inget att invända mot det, bra råd tycker jag.

Om du har lust att bidra i detta upplysningssyfte så kan man kanske även hänvisa dessa personer till din blogg som komplement till Flashback? Fundera på om du tycker det är en bra idé Johnny.

Johnny Ottosson

18 juni 2015 06:27


Om människor tar illa vid sig av att bli tillrättavisade på forumet så finns det ett strukturellt problem på forumet.

Rycker sedan ingen moderator in och styr upp situationen så att frågeställaren inte tar illa upp så har problemet redan eskalerat.

Här har vi ett färskt exempel:

http://www.luftvapen.info/viewtopic.php?f=34&t=14710

De som inte väljer att förlöjliga frågeställaren brukar hantera saken på två alternativa sätt:

1. Myndigt påpeka att du får inte den informationen här, ofta med en fråga i stil med "har du licens" etc

2. Hänvisa till platser som i detta sammanhang har dåligt rykte, exempelvis Flashback

I det första fallet så kommer personen att fortsätta söka sin önskade information på andra platser/grupper/forum och fortgå med sina planer. Vederbörande lär inte vilja besöka det forum där han blev avsnoppad hos någon mera gång och i värsta fall så stämplar han alla andra luftvapenentusiaster som knölar. Hur tror ni det går att försöka locka med en sådan person på exempelvis en tävling några år senare när personen har fastnat i hobbyn på riktigt och vill utforska den vidare?

I det andra fallet så kanske frågeställaren just gör som föreslagits, besöker Flashback, hittar information, trimmar sin bössa/skjuter sina skator och i värsta fall genererar en tidningsrubrik när han blir ertappad och åtalad. Vad vinner vår hobby på det?

Jag ser betydligt hellre att man hänvisar den här typen av frågeställare till min blogg än till Flashback och liknande ställen - detta är ju själva poängen med bloggen, vilket bevisligen inte alla till min stora förvåning efter snart 6 år online har insett.

Information ska vara korrekt, övertydlig, saklig samt innefatta flera olika perspektiv på frågeställningen så att den som frågar kan väga för- och nackdelar med sin kommande handling mot vinster och eventuella konsekvenser.

Den som vill vara olaglig kommer att lyckas, helt oavsett vi gör. De allra flesta vill emellertid inte vara olagliga för att detta skulle ha ett rent egenvärde.

I det allra flesta fall så beror tankebanorna på ren okunskap, man tror exempelvis att skyttet blir framgångsrikare och roligare bara för att man har hög effekt än om man skjuter under 10J snarare än att man bara måste ha X antal joule för att mentalt kunna visa överhögheten sitt långfinger.

Vi kan alltså "rädda" betydligt fler än vi tror ifrån olagligheter om vi bär oss rätt åt.

Detta innefattar inte att man att man ger dem idiotsvar eller att man gör sig lustig över att de frågar.

 
Ingen bild

Fd forum användare

18 juni 2015 07:42

Bra inlägg.
Jo dessa spydiga kommentarer är man sjukt trött på att läsa.
Och 9 av 10 utav frågorna är för att provocera, men det fattar inte dessa 16J moral muppar.
Nä tack för luftvapen.info skit sidan.

Trevlig midsommar

 
Ingen bild

kj

18 juni 2015 09:30

framförallt pojkar har väl alltid trimmat,mopeder mc bilar luftgevär mm,ligger i den mänskliga naturen,kommer att fortsätta i all framtid om inte allt förändras och barnen blir lite udda lag o miljömuppar.

 
Ingen bild

dano_swe

18 juni 2015 11:12

Här kommer lösningen Johnny: Svara själv i tråden du hänvisar till på luftvapen.info. Upplys de som lever i mörker.

Att användare på luftvapen.info skulle hänvisa vråltrimmande kråkskjutare till din blogg tror jag tyvärr är kört. Du har kastat lite för många facklor, bränt för många broar etc. Eller vad tror du själv?

Johnny Ottosson

18 juni 2015 13:07


Nu kan jag inte vara allomstädes närvarande utan måste tyvärr prioritera vilka arenor där jag lägger min tid.

I det läget så kommer naturligtvis bloggen först, liksom ett antal arenor på FB där jag endera administrerar eller där det finns stor trafik av den sort där informationen gör mest nytta.

Mao så faller det på alla entusiasters ansvar att själva representera hobbyn på bästa tänkbara sätt och ta till sig av de tips som jag förmedlar här på bloggen.

Att hänvisa hit är ett erbjudande och självfallet helt frivilligt.

Man får hänvisa dit man tror att frågeställaren får sitt bästa svar - med hobbyns bästa framför sina ögon.

 
Ingen bild

Fd FT-skytten

18 juni 2015 14:12

Blev lite intresserad av det här ämnet så jag kikade in på luftvapenforumet och det var minst sagt lika urbota tråkig och ointressant som det formades att bli för några år sedan. Tittade in i en tråd där en person frågade något om vart man kunde köpa en fullfartsventil till BT-65,det dröjde inte länge innan det dök upp en lustigkurre och började dumma sig med svar som vilseledde frågaren på alla möjliga sätt. Lustigkurren gjorde allt för att förhindra frågaren om kunskap i ämnet och hänvisade till svensk lag som inte hade ett smack med frågan att göra .

Nu är det så att luftvapenforumet är sponsrat av ett företag som säljer fullfarts ventil pinne till BT-65 så man kan anse att den nitiske svararen arbetar mot det företag som livnär och sponsrar verksamheten och forumets existens när han svarar så oerhört snorkigt till frågaren.

Alla som håller tillbaka utvecklingen mot ett friare luftvapensverige i fråga om tex ventilpinnar , ljuddämpare och diverse konstig lagstiftning borde bannas omgående från medverkan.
Tacka fan för att folk vänder sig till flashback om de vill få ordentliga svar om luftvapenfrågor .

 
Ingen bild

kj

18 juni 2015 14:34

forumen kör ju bara runt med gammal skåpmat,och mest norrlänningar som är där,sen va fan va dom fjäskar när en tjej gör inlägg där?är aldrig där nuförtiden,har ett ont öga på mig från dom som sköter eller kanske misssköter forumet rättare sagt.

 
Ingen bild

-Jonas-

18 juni 2015 14:52

Ok, men så här då...
Jag har goda kunskaper i kemi. Ska jag då steg för steg visa för en 13-årig grabb hur man tillverkar "knark", som han sen bjuder sina kompisar på?
Ska jag detaljrikt berätta för någon vilka kemikalier man ska blanda ihop för att tillverka en bomb om man vill spränga en folkmassa?
Steget mellan att berätta någonting till att vara ansvarig för de skador som uppkommer kan vara hårfin. Vart drar vi gränsen?

Johnny Ottosson

18 juni 2015 21:11


Man får väga värde mot risker.

Narkotika och barn är en farlig kombination, luftgevär och vuxna människor är det inte.

Samma sak med sprängämen.

 
Ingen bild

Bra skrivet!

18 juni 2015 15:51

@ Leopold
Du skrev att du tycker det är "Rätt hövlig ton överlag". Det förvånar mig inte alls att du tycker. Du är ju själv bland dom drygaste moralsprutorna.Och vem har förresten lurat i dig att alla dina mastodontinlägg som du envisas med att posta i var och varannan tråd är intressanta.

 
Ingen bild

dorro

18 juni 2015 19:08

Varför ska det vara ok att informera om hur man begår lagbrott med luftgevär?

Stjärnorna som kommer med trimningsfrågorna är knappast ute efter bara kunskap...

Johnny Ottosson

18 juni 2015 21:13


Information är inte farlig i sig självt, det är lika absurt som att påstå att vapen är farliga av sig själva.

Som alltid så ska information (o vapen) hanteras med omdöme.

 
Ingen bild

dano_swe

18 juni 2015 21:01

Det är bullshit att påstå att folk får taskigt bemötande på luftvapen.info när de som nybörjare eller i sitt allra första inlägg frågar om trim. Klart det händer, men normalt sett är det inte på det viset. Visst förekommer det lite pekpinnar, men det är väl bättre det än att det är tvärtom om man nu vill att luftvapen och dess användare ska framstå som seriösa och ansvarstagande?

Att kalla Leopold eller någon annan moderator för dryg är att ta i, den som tycker så hänger väldigt lite på luftvapen.info. De flesta moderatorer besitter en hel del kunskap, missta inte det för översitteri.

@Johnny Jag kan fixa en puff åt dig free of charge på luftvapen.info om du lyckas komma över en gratis annonsyta. Lovar att du kommer bli dränkt i trimfrågor relativt omgående. :D

Johnny Ottosson

18 juni 2015 21:14


Jag välkomnar alla frågeställningar runt luftvapen och lägger inga moraliska värderingar i detta.

 
Ingen bild

-Jonas-

18 juni 2015 22:10

Ok. Hur vet vi att de som frågar efter "trimm" är vuxna?
Hur kan kombinationen luftvapen och vuxna inte vara skadlig för luftvapenhobbyn? Tänk folk som orsakar skadegörelse och misshandel med sin trimmade hatsan...
Om man börjar sitt inlägg med att man behöver ett kraftigt luftvapen, antingen för att skjuta djur eller som självförsvar, så har man inget intresse för själva luftvapenhobbyn.
För inte så länge sen var du väldigt noga med att folk skulle sköta sig, med licenser och allt.
Menar du på fullt allvar att vi ska bemöta de som uppenbart vill skjuta djur och människor med sin trimmade luftbössa med förståelse och respekt, för att säkra en tillväxt inom hobbyn?

Johnny Ottosson

18 juni 2015 22:50


Det vet vi inte det är en bedömningsfråga.

Vad gäller brott och olyckor så har vi inte mera av den varan i jämförbara länder än hemma i Sverige när dessa länder helt saknar licenskrav på sina vapen.

Vi har alltså inget samband mellan att en högre effekt ger fler skadeskjutningar eller mer brottslighet.

Utan att ringakta lagen så ÄR den ju faktiskt bara en papperskonstruktion som man har hittat på utan att förankra den i sakliga omständigheter.

Luftvapenhobbyn är mångfacetterad, vem är du eller jag som avgör vad någon annan har för intresse inom hobbyn.

Självklart så ska allt luftskytte ske legalt med respekt för lagen, vilket innefattar licenser - för trots att dessa inte tillför något så är de ändå en del av lagen, vilken vi som medborgare måste följa.

Alla människor ska bemötas med förståelse och respekt, gör vi inte det så växer varken hobbyn eller vi som människor.

Ingen tjänar på motsatsen, att utgå ifrån att vissa människor (vilka?) inte förtjänar att mötas med just förståelse och respekt.

 
Ingen bild

-Jonas-

18 juni 2015 23:25

Så du menar att vi ska bemöta de som vill skjuta människor, katter och bussrutor med förståelse och respekt?

Hur gynnas hobbyn av att en del begår jaktbrott, djurplågeri, skadegörelse och misshandel med luftvapen?

Man måste ju skilja på den som har intresse för hobbyn vilken innefattar antingen intresse för vapnet ifråga, målskytte och i viss mån jakt. Att främja det andra är ren galenskap. Tror du på fullt allvar att en grabb som skjuter på bussar i förorten någonsin kommer bidra till hobbyn på ett positivt sätt?

Johnny Ottosson

19 juni 2015 09:37


Om vi bemöter dem med förståelse och respekt så kan vi förmå dem att sluta skjuta människor, katter och bussrutor.

Att hota dem med efterföljder förefaller inte verka med de (blygsamma) juridiska konsekvenser som deras brott kan rendera.

Om vi kan förmå människor att inte begå jaktbrott, djurplågeri, skadegörelse och misshandel med sina vapen så vinner hobbyn massor.

Det ända sättet vi överhuvudtaget kan förmå människor att göra något är igenom att kommunicera med dem, annars kan vi inte påverka alls.

En stängd dörr (en avsnoppning) skapar inget utrymme för kommunikation och påverkan.

Intressen kan förändras, det gäller att kunna påverka och visa på de positiva och lagliga delarna som finns i luftvapenskyttet.

Människors åsikter och intressen är inte huggna i sten utan i högsta grad möjliga att påverka.

Jag har absolut ett hopp för mänskligheten.

Varför skjuter grabben bussar i förorten?

Det finns alltid en anledning, hittar man anledningen så kan man påverka och kan man påverka så kan man också förändra.

Att bara påpeka att det han gör är olagligt och ge honom böter kommer inte att förändra hans beteende.

Det handlar bara om en mindset.

 
Ingen bild

Gubben från förr i tiden

19 juni 2015 11:57

Vilken bisarr parallel du försöker med kemisten Jonas,vad har dina färdigheter att blanda ihop knark med den allmänna diskussionen om luftvapenfrågor att göra.

Det finns en icke konsekvent attityd i forumnarcissismens kärngrupp vad beträffar licenser och rätten att yttra sig om teknikfrågor på forumet,detta problem gör dem inte trovärdiga.
Därför ska nybörjare akta sig för vad som påstås av dem och inte ta vad som sägs på för stort allvar. Verkligheten inryms inte i forumnarcissismens smala åsiktskorridor.

 
Ingen bild

-Jonas-

19 juni 2015 18:53

Parallellen är ju om och varför vi ska vara tillmötesgående mot folk som vill skaffa kunskap om olagligheter. Vi kan inte förutse hur den nyvunna kunskapen kommer användas i praktiken, och är vi då på något sätt ansvariga?
En omyndig som skjuter en jämnårig i huvudet med sin hatsan, eller en omyndig som bjuder ihjäl sina kompisar på hemkokat knark är väl lika illa och resultaten klart snarlikt.
Oavsett vad statistiken säger så kan det bli en tragedi i det enskilda fallet, och jag anser att den som förmedlat kunskapen har ett ansvar.
Den som kommer in på ett forum och vars första inlägg är en fråga om hur han kan få bra kraft i sin bössa, för han vill skjuta kråkor, katter, bussar och människor, har inget intresse av konstruktiv kritik. Han vill ha informationen snabbt och enkelt.

 
Ingen bild

_Axel_

20 juni 2015 10:27

J, att tro att man kan få dessa kriminella att sluta vara kriminella om man bara bemöter dem med respekt är ett flumvänsterperspektiv! Alla människor är INTE skapta lika.

F ö vill jag hålla med Fd FT skytt ovan samt J. Jag tror det är oklokt att mörka vad som verkligen händer i luftvapensverige. Det är ett faktum att folk inte respekterar lagen, det bör återspeglas på forumen. Makten (lagen) skall utgå från folket. När så många inte respekterar lagen så är lagen fel!

Johnny Ottosson

20 juni 2015 16:56


Jag påstår inte att man alltid kommer att lyckas men vad är alternativet?

Att inte bemöta dem med respekt och hänsyn?

Skulle det öka möjligheten att påverka dem menar du?

I så fall, på vilket sätt då?

 
Ingen bild

_Axel_

20 juni 2015 20:10

Folk som beter sig illa skall fördömmas, helt enkelt. Skjuter man katter eller småfåglar (som inte är skadedjur) så skall man vara paria. De flesta människor är skapta med moral och vett i kroppen så detta blir den naturliga konsekvensen av deras handlande om inte någon annan blandar sig i (staten tex).

Problemet är ofta att vi har en situation där saker som folk inte kan förstå är omoraliska/skadliga är förbjudna. Det skapar förvirring och och tränar folk att bli kriminella mer än något annat.

Johnny Ottosson

21 juni 2015 11:01


Självfallet så ska den som bär sig illa åt fördömas men här är det ju någon som överväger att bete sig illa.

Alltså inte någon som ännu har gjort det.

 
Ingen bild

-Jonas-

21 juni 2015 01:10

Johnny, hur skulle du svara då på de 3 frågor du ställer i början av ditt inlägg?
Alltså exakt i text hur skulle du svara?

Johnny Ottosson

21 juni 2015 11:06


Det är svårt att svara exakt på det eftersom jag igenom svaret hade uppmanat till en fördjupad konversation.

Bara igenom att ha en dialog så kan man resonera fram en förändring i ett beteende.

Det viktigaste är alltså att med svaret hålla igång dialogen så att man kan ha en möjlighet att påverka.

Om man däremot bara skriver någon på näsan att det är olagligt och att personen är dum så stänger man dörren och förstör då sin egen möjlighet att påverka personen.

Svaren hade alltså blivit öppna returfrågor som hade lockat frågeställaren att ifrågasätta sina egna frågor och återkomma med nya.

Bara att frågeställaren blir sedd, besvarad och bekräftad gör att man får bra möjligheter att påverka och engagera.

 
Ingen bild

-Jonas-

21 juni 2015 14:21

Nu är ju frågorna i det här sammanhanget fingerade, så jag tror inte du drar igång en fördjupad konversation med frågeställaren i det här fallet;)
Kanske är det just okunskap om hur man bemöter människor som är problemet, här skulle du ju ha chansen att visa på tre exempel hur det kan gå till...

 
Ingen bild

Gubben från förr i tiden

22 juni 2015 13:05

Forumet kanske står i ett vägskäl där medlemmarna vid tecknandet av medlemskap måste lämna kompletta personuppgifter,det måste väl vara det bästa sättet för att censurera bort besvärande frågor om luftvapen. Med detta kanske inkonsekvens attityden hos forumnarcissisterna blir till det bättre. Forumnarcissisterna vill gärna avskriva sig ansvar för licenskontroll vid tävling,det är polisen sak att hålla ordning på den biten. Med den typen av tänk så borde det vara polisen sak att hantera säkerheten på busstrafiken i förorterna så ingen 13 åring skjuter sönder rutorna med en At44 på 100J. Personligen tror jag att det kastas mer stenar på bussarna i förorterna än vad det skjuts med luftvapen.

 
Ingen bild

Silwer

26 juni 2015 09:54

Man ser lätt på hur folk formulerar sig här vilka de är :-)

Visst forumet är inte perfekt, och många där håller lagar högt så även Johnny ett tag då han kommer från en bakgrund utan att bry sig i lagar.

Det finns dumheter som inte ska behövas rymmas in i ett forum om luftvapen, vill man ha ett forum där allt diskuteras och då tydligen främst skitvapen från helvetet som ska inköpas och trimmas eller vad det nu är ordna ett eget forum för det.

Kanske blir det för långt mellan dessa stackre till FT tävling-alla licenser och papper personer som huserar där idag?

För folk har olika saker de önskar men som inte kan uppfyllas just där, jag saknar fjädervapenprat och allt historiskt kring det hela, jag är urless på allt nytt elände som alla ska hylla och köpa omedelbart fast sen 10 säljs i Sverige.

Men inte fan kan jag göra nåt åt det, det är ju vad de aktiva vill, att sitta i bakgrunden och bli arg för att inget är som mna vil utan att försöka föra in sin sak och se om där finns fler som tycker lika är värdelöst.

Det är ganska klart att det blir löjligt med forum baserat på olagliga saker och hulliganmetoder kring ämnet.

Inget kan hindra det, de vill inte diskutera med nån, de är inte intresserade av luftvapen, de är intresserade av tat ställa till skit.

"Gå dem till mötes", jösses vad enfaldigt, det är på internet, chansen att påverka ärt otroligt lågt som det är och vad jag förstår har då Facebook tagit pöver också den skiten som allt annbat, och där kan det stanna så länge det varar.

 
Ingen bild

Bra Jobbat :)

27 juni 2015 01:47

Svensk FT kommer aldrig bli större än vad forumet möjliggör den att bli !

Intresset kring FT är definitivt kopplat till intressegraden som därmed också visar sej genom medlemmars aktivitet på Luftvapen.info

De som vägrar att åka på FT nu för tiden visar sig heller inte på forumet.

Forumet har en extremt central funktion för sporten,det var så jag en gång i tiden kom med på det FT tåget.

Forumet är också orsaken till att jag valde att sluta tävla.


Ps/ Ogster ! hoppas det går bra för dej i Laxå. Förmodligen väljer du den gamla hederliga 45j klassen,eller hur ?

 
Ingen bild

Silwer

29 juni 2015 18:57

Felet är just de snarstuckna som tror sig var för mer än andra och därför inte kan vistas ens på ett forum med oliktänkande.

Det man gör om mna har intresse av forumet som bas är att föra fram där vad man tycker för att se4 vad som händer.

Det där med att jag slutade på grund av DIG! är så löjeväckande att man vill skratta.

Hur lever ni era liv? springer och gömmer er eller?

OBS ej specefikt riktat mot nån här bar som svar på alla som vill lägga vikten på nån annan för vad de själva gör och utan att ta strid direkt för sin sak.

Personligen tror jag bar det är skitsnack och att ni inte har ett skit att tillföra i nånting, en hobbyfluga ni slutat med om 1 år för nästa grej och sura över.

Sen att forumet imo nog har tappat det mesta är min åsikt, och det kan var för att de tiderna till slut är över och folk vill var närmare vänner och visa kort på barnen mm i nån dagsåpeliknade FB stil som är oerhört vanlig idag.

Som sagt annars, starta upp om ni kan nånting och driv på, alltid hakar folk på, hur fan tror ni allt kommit till?

 
Ingen bild

Bra Jobbat :)

30 juni 2015 02:08

En fråga till Herr Silwer,när var du på Ft senast ? Har du någonsin deltagit eller ens upplevt en tävling ? Hur kotterispråket fungerar på forum det är du säkert en mästare på att hantera,men hur är din kompetens under skarpt läge i skogen ?

 
Ingen bild

sILWER

2 juli 2015 00:48

Jag gillar verkligen luftvapen tävlingsformer av alla slag och kan se att de är användbara för annat än matchskytte bara som idag.

Det är en perasonlig sak för mig att det kan leva, men jag själv är inget ämne för att tex plocka medaljer internationellt och trots att jag absolut stödde et int.FT år före innan det infördes tycker jag det klampat in och gjort rent hus idag.
Nåt jag inte önskade alls även om jag var osams med folk ur gamla fullfarts FT tidigare av och till då jag ansåg den formen löjlig för FT som det ser ut.

Så sbvaret är att jag grejat länge med bara luftvapen pga övertygelse, jämfört krutvapen, men har för länge sen insett att jag inte är nåt tävlingsämne.

Nånting är "ruttet" i dagens FT Sverige helt enkelt, och jag borde strunta i det, men känner mig personligen nedstämd när det inte går bra i imo, rätt eller fel och ej menandes hur eliten skjuter.

Ärligt talat har ju vissa tillskrivit sig de satsande med full utrustning och resultaten är beklagliga trots det, ändå klappas de i rygg för just denna sak.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards