Airpang

Direktlänk till inlägg 1 juli 2015

"A match made in heaven..."

Av Johnny Ottosson - 1 juli 2015 10:00



Ett bra kulfång !


  Ett bra kulfång och Unigum - det bästa en suburban sniper kan begära...


Idag ska vi kolla närmare på kulfånget som jag köpte på Göksäter för några veckor sedan. Importör av detta eminenta kulfång är Briv, för de som inte själva kan åka till Göken och köpa det. Jag betalade 50 kr för mitt och inget kulfång på den svenska marknaden är billigare - detta är dessutom riktigt bra!


  Med kulfånget så kommer det lite tillbehör..


Förutom kulfånget så finns det även med ett markstöd, en skruv och ett metallbleck för upphängningen. Själva kulfånget är av typen 10/10, alltså max 10 joule på minst 10 meter för att det ska hålla i längden. Anslagsplåten är vinklad nedåt för att minska risken för rikoschetter. Hela konstruktionen är krymplackerad och känns helt solid.


  Med upphängningsblecket ditskruvat..


Precis som för alla andra tunnplåtskulfång på marknaden så är tyvärr också detta kulfång tämligen ljudligt. Varje träff hörs ordentligt och om man skjuter med ett dämpat vapen så är det anslagsljudet ifrån kulfånget som stör mer än ljudet ifrån avfyrningen. Lösningen på detta problem är naturligtvis - Unigum!


  Laddat med Unigum och klart för att användas - ett absolut tyst kulfång för måttliga pengar...


Unigum är ett avloppskitt motsvarande "Duct Seal" på USA-marknaden. Poängen med detta kitt är att det inte stelnar och att det har en synnerligen lång livslängd. Jag brukar köpa 500 gram i en stor rund burk för 89 kr. Man kan köpa Unigum i såväl varuhus (typ Jula, Harald-Nyborg, Bauhaus etc) likväl som hos den lokala VVS-affären. Vanligtvis så kan man köpa dem som 250 gram (kostar 69-79 kr hos VVS-handeln), som 500 gram (kostar 89-109 kr i varuhus) eller som 1500 gram på specialbeställning för installatörer. Ett vanligt 14 x 14 cm kulfång brukar kräva ca 300 gram. 


Köper man 500 gram så har man alltså en grundfyllning och sedan lite att späda på med successivt. Jag skjuter mycket här hemmavid, nästan dagligen, på min 14 meter hemmatomt och en sats Unigum räcker ca 2 år. Förutom att träffen blir ljudlös så skonar även Unigumet själva plåten i kulfånget, så att kulfånget håller längre. Vidare så stänker inte Unigum utan sitter där man har satt det, trots upprepade träffar och därtill så tål det vatten likväl som kyla.


Archer Airguns reklamfilm för sina egna Silent Pellet Traps, här kan man se mer hur Unigum/Duct Seal funkar..


När man har skjutit mycket och i synnerhet om man träffar på ungefär samma ställe hela tiden, så kommer det naturligtvis att uppstå en blyfylld krater i Unigumet. Då får man karva ur blyt (för återvinning) och fylla på med lite nytt Unigum. Man brukar höra på träffarna när det är dags att packa om, träffarna blir inte längre ljudlösa utan får ett läte någonstans mellan naken plåt och de tysta Unigumträffarna. 


Så, har ni aldrig prövat Unigum så är det hög tid nu, i alla fall om ni också bor i suburbia. På landet så spelar kanske inte anslagsljudet någon roll men inuti en lägenhet eller på en liten ljudkänslig villatomt så är Unigum en riktig välsignelse.

 
 
Johan

Johan

1 juli 2015 22:00

Vad smart, Unigum får man skaffa!

http://www.krakjohan.se

 
Ingen bild

Lasse K

2 juli 2015 01:02

Måste testa, har själv använt modelllera med lyckat resultat. Bara att värma upp leran och sålla bort blyet, sen hälla tillbaka smeten i kulfånget igen!

 
Ingen bild

skotte

5 juli 2015 18:32

Det fungerar minst lika bra med en stor konservburk eller liknande fylld med gamla kläder och trasor, dessutom billigare!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards