Airpang

Direktlänk till inlägg 27 augusti 2015

Att skjuta duvor...

Av Johnny Ottosson - 27 augusti 2015 08:00



Upp med pipan!



  Det gäller att träffa rätt..


I dagarna så fick jag en fråga om hur man bäst skjuter duvor. Frågeställaren hade uppenbarligen ett duvproblem och hade själv löst detta igenom att skjuta av dem på löpande band, dock med ett mediokert resultat - de dog helt enkelt inte lika lätt som hen hade hoppats.


Överlag så är duvor vanliga mål för den som ägnar sig åt skyddsjakt med luftgevär. De är talrikt förekommande, de är ofta konkreta sanitära olägenheter och de är dessutom intressanta mål igenom sina stora format. Precis som vid all annan jakt så är skottplaceringen absolut vital, man måste alltså träffa sitt tilltänkta mål på rätt ställe. Nu vet jag inte vilket vapen frågeställararen använde men ju klenare kaliber man använder, desto väsentligare blir skottplaceringen.


Som man kan se av illustrationen högst upp i dagens inlägg så gäller det att träffa högt. I England så rekommenderar man ofta luftvapenjägare att sikta mot huvudet och anledningen till detta kan man också se på bilden. Träffar skottet rakt i huvudet så faller målet direkt, skulle skottet gå högt så har man en ren miss och ingen skadeskjutning. Tar träffen däremot lite lågt så finns det även här bra träffzoner som sänker målet säkert men kanske inte lika omedelbart som en ren träff i huvud/nacke.


Precis som alltid så ger en grövre kaliber en större marginal och vid en rejäl snedträff på målet så minskar risken för skadeskjutning med en grov kaliber. Skulle inte träffen vara direkt dödande så kommer dessutom en grov kaliber att stansa minst ett hål i målet som kommer att vara större än det som en mindre kaliber presterar och därmed påskynda utblödningen med tillhörande blodtrycksfall hos målet.

 
 
Ingen bild

puttelpuff

27 augusti 2015 20:12

min spontana tanke är att en skyddsjägare borde veta detta och inte behöva fråga om det i en blogg.

Johnny Ottosson

28 augusti 2015 05:53


Jag är tämligen övertygad om att frågeställaren inte är en formell skyddjägare och därför är det extra viktigt att vederbörande får bra information på ett snabbt och konkret sätt så att inte något blir skadeskjutet av dennes framfart.

 
Ingen bild

Human

27 augusti 2015 20:13

Headshot är perfekt om man träffar rätt vill säga, men en miss innebär inte alltid att kulan bara flyger förbi. Du har inte tänkt på att näbben kan vara ivägen! Om den skjuts av och duvan flyger iväg har du genast ett kvalificerat djurplågeri.
Huvudet är förövrigt ett mycket litet mål som oftast rör sig även om djuret i övrigt är stilla,och inte ens erfarna jägare skjuter mot huvudet annat än i undantagsfall.
Kort sagt är det en riktigt dålig och därtill okunnig rekommendation.
Det vore bättre att tala om för frågeställaren (som av frågan att döma säkerligen inte är jägare och alltså skjuter duvor olagligt)att han ska ta jägarexamen och skaffa sig ett licensbelagt vapen som klarar av att avliva djuren på ett humant sätt istället för att uppmana till dumheter!!!
Visst han kanske fortsätter skjuta duvor olagligt ändå (nollor och rena stollar är det ju tyvärr ingen brist på) och tyvärr är straffskalan för jaktbrott alldeles för låg, men då vet han ju ändå vad som gäller.

Johnny Ottosson

28 augusti 2015 05:52


Visst finns det alltid en risk för skadeskjutning även om man siktar på områden som anses som "säkra", man kan ju, som du nämner, riskera att träffa näbben osv.

Alla skott mot levande varelser kan alltid innebära en risk för skadeskjutning och av den anledningen så bör man ta en så liten risk som möjligt, vilken då i detta fall anses vara skott mot huvudet.

Rent etiskt sett så har jag, trots att jag inte jagar själv, inga problem med att jägare går för huvudskott mot duvor med luftvapen och det av den anledningen att det är den rekommendationen som gäller ifrån i princip alla som sysslar med den verksamheten, till och med BASC: http://basc.org.uk/airgunning/advice/basc-air-rifle-code-of-practice/

Detta sagt så är det alltid bra att man ifrågasätter hävdvunna jaktmönster, personligen så är jag synnerligen skeptisk till och skulle aldrig bedriva jakt med hagelvapen mot flygande mål - trots att våra inhemska jägarförbund står bakom jaktformen och knappast vill se den förbjuden.

Det är därför inte egendomligare för någon att ifrågasätta BASC än vad det är för mig att ifrågasätta våra egna förbund.

 
Ingen bild

Skogshuggarn

28 augusti 2015 00:47

Vist kan man skapa sej problem med duvor,vare sig det är 1 styck eller 10 stycken som sitter någon stans. Det är bara att bestämma sig för att störa sig på dom och där med kan det också lätt bli ett enormt sanitärt problem inne i huvudet på den som äger ett luftgevär. Fåglar är ju det klassiska störningsmomentet för en viss typ av människor som äger ett luftgevär.


Johnny Ottosson

28 augusti 2015 05:55


Visst är det så.

Detta tankemönster är kanske ännu vanligare hos vanliga jägare som är rädda för vargen eller hos bönder som är rädda för vildsvin.

Its just a mindset..

Tyvärr så brukar de bli en smula upprörda när man påpekar detta.

 
Ingen bild

Fonky

30 augusti 2015 06:33

Bra länk till basc i kommentaren! Men jag tolkar deras råd annorlunda: att de rekommenderar headshot mot däggdjur men menar att det är svårt på fåglar och förespråkar området "under vingen" istället? Skummade iofs bara snabbt igenom.

Men det är en känslig fråga. I Sverige har det aldrig varit PK med huvudskott, vilket märks i kommentarerna här och på diverse forum.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards