Airpang

Direktlänk till inlägg 31 augusti 2015

Ett kärt ämne...

Av Johnny Ottosson - 31 augusti 2015 13:00



"Hur jobbigt är det att pumpa upp ett PCP med en handpump?"


  Det finns ett flertal fabrikat av handpumpar på marknaden, här en Hill.


En fråga som förbluffande ofta återkommer är hur svårt eller tidskrävande det är att fylla ett PCP med luft ifrån en handpump. Som regel så är frågeställaren där en person som har ett eller flera fjädervapen men som nu står beredd att pröva på PCP och som av den anledningen har börjat fundera lite vilka fyllkällor som kan vara aktuella.


Generellt sett så kan man säga att svårighetsgraden hänger ihop med tre faktorer eller förutsättningar. Det beror på pumparens kondition och teknik, det beror på hur stort kärl man avser att fylla och slutligen också på det tryck man behöver uppnå.


En tumregel är att de flesta normala människor klarar av att fylla upp till 200 cc upp till 200 Bar.


Visst, hängivna och/eller välträndade människor fyller regelbundet tuber på upp till 400 cc och upplever inga problem utav detta, men de vill jag bestämt hävda är rena undantag. Samma sak med de som fyller vapen till både 230 och 250 Bar med handpumpar. Det är möjligt - men knappast behagligt.


Ett högt tryck innebär att det krävs mer ansträngning att skjuta in luften ifrån ett pumptag in i kärlet och en stor volym på kärlet betyder att man får göra om processen många gånger innan kärlet är fullt. Ett vapen med liten tub kan alltså vara väl så tung att fylla (om den har ett högt systemtryck) men pinan blir alltid relativt kort eftersom den fort blir full. Omvänt så kan en jättelik tub med lågt systemtryck vara arbetsam eftersom man måste pumpa länge, om än med mindre belastning för varje pumptag.


Som alltid så rör det sig om en avvägning, en pump måste vara driftsäker, lätt att serva, billig att tillverka och köpa liksom ha en rimlig kapacitet. Allt sammanvägt har inneburit att vi idag har de flesta pumpar på marknaden runt 200/200-regeln, alltså max 200 Bar och 200 cc för behagfullt pumpande. Med detta så når man en stor mängd produkter (vapen) på marknaden, men märk väl - inte alla. En handpump är sålunda rätt val för många men inte för alla utan en del är klart bättre betjänta av dykarflaskor eller någon annan fyllningsform.


Om man nu då kommer fram till att en handpump är en bra lösning för ens individuella behov så finns det ett antal saker att tänka på. Till att börja med så är friktion alla handpumpars värsta fiende. En pump som går varm mår helt enkelt inte bra. Det är därför viktigt att pumpen hålls välsmord och att den används i relativt korta intervaller med avsvalning emellan. Om man pumpar långsamt så mår med andra ord pumpen (och pumparen) betydligt bättre i det långa loppet. Om man pumpar ett vapen med stor tub så får man alltså vara beredd på att man kan behöva göra en paus ibland för att låta allt svalna av lite.


Rent användningstekniskt så behöver man inte vara stark för att manövrera en handpump men ofta så uppfattar man uppgiften som enklare om man har lite extra kroppstyngd. Korrekt teknik är att böja benen och spänna armarna så att man kan låta sin kroppsvikt skjuta ner pumphandtaget, ända ner i botten. En del står stilla med benen och pressar istället ner pumphandtaget med kraften i armar och axlar, vilket är avsevärt mer ansträngande.


Funkar då handpumpar till alla vapen?


Nja. Det beror på. Alla pumpar har en risk att man drar in vatten i vapnet och risken för detta varierar med vilken pump som man använder. Vissa fabrikat har bra fuktavskiljare och släpper igenom väldigt lite fukt, andra har sämre fuktavskiljare eller rent av inga alls. Drar man in fukt i tuben så kan den rosta om den är tillverkad av stål. Väljer man att handpumpa ett vapen med ståltub så bör man använda en så bra pump som möjligt, alltså en med effektivast möjliga fuktavskiljare. Sedan så bör man regelbundet inspektera tuben för att se så att den förefaller vara fräsch och rostfri. Generellt sett så får man i princip alltid renare (partikelfriare) och torrare luft ifrån en dykarflaska.


Just att luften är av högre kvalité liksom att ansträngningen vid fyllning uteblir gör att många entusiaster väljer dykarflaskor istället för handpumpar. Ekonomiskt sett så kostar en fyllstation (fyllkit & dykarflaska) ungefär dubbelt så mycket som en bra handpump. Sedan har vi en fyllkostnad för dykarflaskan liksom kostnad för besiktning framöver. Generellt sett så är dock dykarflaskor mer värdebeständiga än handpumpar. Båda systemen har renoveringskostnader över tid där handpumpen måste rivas för packningsbyte och byte av filtermaterial i fuktavskiljaren. Dykarflaskan i sin tur måste sannolikt förr eller senare blästras.


Det finns alltså både för- och nackdelar med båda systemen.

 
 
Ingen bild

Anders

31 augusti 2015 20:29

Inte bara pumpen som behöver kylas på 400cc :)

 
Ingen bild

L. garage

31 augusti 2015 20:59

Så en AA s510 carbine skulle vara dräglig att pumpa? Bra inlägg/artikel. Tack

 
Ingen bild

Sergeanten

1 september 2015 10:08

Du skriver inte hur lång tid det tar och hur många pumptag det krävs för att fylla en tub till t. ex ett AA S200.

 
Ingen bild

börne

1 september 2015 18:45

En AA S200 har liten tub & är väldigt snabbt fylld, inget du ens behöver bekymra dig om. Jag fyllde med pump förra säsongen då jag körde i 10J på min AA S400 MPR FT med 216cc tub & det tog inte många minuter, då fyllde jag från 110 bar till 175bar.

En AA S200 är en perfekt bössa för att fylla med pump.

Johnny Ottosson

2 september 2015 14:47


Många AA och i synnerhet runt 10J eller mindre går utmärkt på 155-175 Bar och det blir ju avsevärt enklare och snabbare att fylla än fulla 200 Bar.

Jag håller med om att S200 är synnerligen lättfylld med pump.

 
Ingen bild

Håkan

5 september 2015 21:29

Lagom att skjuta slut på en tub sedan pumpa upp trycket igen till 220bar och ställa in vapnet till nästa skjut tillfälle på en R400.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards