Airpang

Direktlänk till inlägg 22 november 2015

Den eviga frågan...

Av Johnny Ottosson - 22 november 2015 11:00



Vilken kaliber ska jag välja?


Old school PCP ifrån en tid innan bullpups när PCP såg ut som PCP med lååånga pipor och trästockar  


Visst har vi hört den förrut? Men ofelbar precision så kommer den ständigt upp med jämna mellanrum. Frågan om kaliber. Vi har tre stora och populära kalibrar samt två lite mera udda och alla vapen tillverkas dessutom inte i alla kalibrar. Till råga på allt så fungerar vissa vapenmodeller märkbart bättre i vissa kalibrar och det gör inte saken enklare. Idag blir det därför en kort repetition på en generell överblick på dessa kalibrar, ifrån liten till stor.


177


Vår populäraste, viktigaste, billigaste och mest mångsidiga kaliber. Duger egentligen till allt men är mer överlägsen ju lägre effekt vapnet har och ju kortare avstånd som man skjuter över. Ett perfekt val för ett vapen under 10 joule och i praktiken allenarådande på 7.50 joule och därunder. Populär även hos licenspliktiga vapen på 16 joule, för den som tävlar i speciella tävlingsformer med effektbegränsningar på den nivån. Kan köpas överallt.


20


En närmast utgången kaliber som dock fortfarande är populär hos vissa Weihrauch där modell 95 (98) och 97 har visat sig vara sällsynt väl anpassade vapenkonstruktioner till just den här kalibern. Mellandyr att köpa men främst ganska svår att hitta bortom de renodlade entusiasternas affärer. Bara vissa fabrikat erbjuder den här kalibern som tillval och inhemskt starka och framgångsrika FX Airguns gör det exempelvis inte - eftersom man inte anser att den fyller någon praktisk funktion.


22


Den stora kalibern för fjädervapen och ofta så brukar man inte köpa sådana över just kaliber 22. Har tidigare varit förhärskande för PCP, något som de sista åren har minskats till förmån för endera kaliber 25 eller kaliber 177 för de som vill tävla med licensvapen i exempelvis Field Target. Relativt enkel att hitta, även i vanliga jaktaffärer och rimligt prissatt. Sviktande formkurva då allt färre tar ut licenser på fjädervapen och då ägare av PCP numer väljer grövre eller klenare kalibrar i första hand.


25


Den nya normkalibern för PCP och ganska ovanlig för fjädervapen. Klarar hos PCP allt som kaliber 22 också kan göra men avsevärt bättre. Är dyrare än 22 men åtskilligt billigare än de ännu grövre kalibrarna. Har tidigare varit svår att hitta i vanliga jaktaffärer men har de senaste åren börjat dyka upp även där. Ett växande sortiment av urvalet på olika sorters diaboler och ett allt mer etablerat val för licenspliktiga vapen.


30


En relativt ny kaliber som handikappas av smalt utbud och att de är duktigt dyra samt att de bara kan anskaffas hos renodlade handlare som har specialiserat sig just på luftvapen. Tekniskt sett utomordentligt bra kaliber för PCP men tämligen oanvändbar för fjädervapen. Bra val för hängivna entusiaster som inte minst har ett specialintresse för luftvapenjakt men inte alls lika allround som den mångsidigare kaliber 25


Så, vad landar det hela i då till sist?


Kaliber 177 är aldrig fel - hellre kaliber 177 på full effekt än de grövre kalibrarna strypta till låga nivåer. Bästa allroundvalet totalt sett och perfekt för fjädervapen och även PCP upp till 16 joule, om man har ett speciellt behov (tävling). Vill man ha licens och kanske inte tävlar då är ofta kaliber 25 bättre för PCP och kaliber 22 för fjädervapen. Kaliber 30 är ett bra val för jakt men i övrigt en smal kaliber i sitt användningsområde. Gamla udda kaliber 20 är mest en kuriositet, om man inte promt vill ha den i en speciell HW bara för att vara lite annorlunda.

 
 
Ingen bild

Archon

22 november 2015 13:16

Det här var en väldigt bra och kortfattad 'no-nonsense' sammanfattning. Rent generellt gäller att ju högre effekt man har, desto grövre kaliber bör man ha. En alltför lätt diabol blir instabil i flykten vid högre utgångshastigheter vilket påverkar precisionen negativt. Ett vapen med hög (licensbelagd) effekt lämpar sig bättre för lite tyngre projektiler. En tyngre projektil påverkas inte lika lätt av väder och vind och behåller mer av sin anslagsenergi på vägen till målet. Tyngre projektiler passar därför bättre för långhållsskytte och jakt. För svaga effektbegränsade vapen på max 10 joule torde dock .177 vara den mest optimala kalibern.

Johnny Ottosson

22 november 2015 16:37


Tack så mycket.

Projektilens vikt har dock inget direkt med stabiliteten hos projektilens flykt att göra, detta regleras enbart av BC.

Dock så är det svårt att få en hög BC ifrån en lätt projektil.

 
Ingen bild

Big Bore

23 november 2015 09:19

Det där var en av de mest förvirrade påståenden jag läst från dej,du sätter två möjligheter mot varandra.

 
Ingen bild

Silwer

29 november 2015 00:32

Personligt tyckande så klart här.

.25 är på pcp för att gå stabilare på lite längre håll, törstigt på luft dock och värdelös i 10j imo, folk försöker slå i mig att de använder .25 i 10j.

.22 är imo bästa kalibern för ett licensvapen i Sverige om man skjuter allround plinking, jag föreställer mig trots att mycket prat går i FT idag så finns majoriteten av licensvapen här.

.177 självklart i licensfritt, ingen diskussion ens.

.20 uddakaliber som imo mest har teoretiska fördelar, kostar mer som tillval.

.30 inget för svenskt bruk utom i väldigt undantagsläge,folk väljer en .22 krutbössa i stället.

 
Ingen bild

Big Bore

29 november 2015 09:55

Den som köper cal 25 licensfritt har redan där avslöjat sina framtida planer. Man får lite bättre stabilitet på projektilen i cal 25 på grund av dess vikt och det har du nytta av i 10 j så det finns fördelar med större kaliber och tung kula.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards