Airpang

Direktlänk till inlägg 27 november 2015

Vår framtid...

Av Johnny Ottosson - 27 november 2015 21:30



De eventuella lagförändringarna..

  I Australien så löste staten in alla vapen som blev olagliga, varpå dessa gick till skrot..


Som de flesta entusiaster har noterat så pågår det nu en intensiv spekulation om eventuella nya vapenlagar i EU och därmed sannolikt också här i Sverige. De fyra delar som är av störst intresse är femårslicenser, förbud mot distansförsäljning, mentaltest vid licensförnyelse samt ett förbud mot automatvapen. Den sista punkten berör kanske inte så många luftskyttar men är ändå intressant i sammanhanget. Vårt största problem är förmodligen femårslicenserna och förbudet mot distansförsäljning eftersom vår hobby är så pass liten både i numerär och ekonomiskt värde.


En ofta uppkommande fråga är hur lång tid det kommer att ta OM förslaget verkligen blir verkande lagstiftning.


Här kan man egentligen bara spekulera men personer med viss insikt som Erland Gunnarsson, informationssekreterare på IPSC, gör bedömningen att omröstningen kan komma tämligen fort och ”kan komma upp på EU-parlamentets bord för omröstning under vintern (januari) och eventuellt dröja till våren 2016”.


Räknar man då på saken, förutsatt att förslaget går igenom, så kan vi se att föreskrifterna träder i kraft 1 juli 2016 eller möjligtvis 1 januari 2017 – baserat på de erfarenheter man kan se ifrån snarlika ärenden och den process som den här typen av ärenden vanligtvis kräver.


Ett exempel på hur fort en sådan fråga kan rasa iväg är de nya TraktorB som blir verklighet redan 1 januari 2016. Här har ärendet gått så fort att såväl handlare som importörer har blivit tagna på sängen, få personer trodde ju att vi skulle få lantbrukstraktorer som får gå i 50 km/h och som kan gå hur fort som helst rent konstruktivt, rullande lagligt på svenska vägar så pass fort.


Det kan alltså gå undan och i värsta fall så kan femårslicenser bli en bister verklighet lagom till midsommar 2016!


Problemet med detta är att det tyvärr inte är ovanligt att vissa tillståndsenheter drar benen efter sig och att det faktiskt tar ett halvår för att få en licensansökan avgjord. De ansökningar som sedan beviljas efter det magiska datumet blir då inte evighetslicenser utan måste förnyas vart femte år. Så, de av er som funderar på en licens är sannerligen redan nu ute i elfte timman, om nu förslaget blir lag. För de som ännu inte har gått med i en klubb och tillika avverkat de stipulerade 6 månaderna, där är det nästan säkert helt kört nu.


Förbundet för dynamiskt skytte och diverse andra förbund har författat en protestskrivelse, som man kan ta del av på nedanstående länk:


http://www.ipsc.se/modules/news/visit.php?fileid=368

 
 
Ingen bild

kj

28 november 2015 11:30

skulle detta även gälla äldre vapen som man har licens? på skulle ju inte funka med den dåliga ordningen polisen har med att sköta licenser.

 
Tony

Tony

28 november 2015 17:46

Jag har svårt att se att det kommer att fungera i Sverige. Vi kanske får dispans. Med tanke på att det finns 800 000 med licens så skulle det behövas 136 000 psyktester om året. Det ska ju ske vart femte år. Det finns inte resurser till detta.

Det hela är ett led att förhindra terror. Då är det bättre att de psyktestar de i utanförsområden och brottslingar. För dem som löper störst risk att begå dessa handlingar finns inom denna kategori. Dessutom är de färre än jägarna ;)

http://https://byggarensdagbok.wordpress.com

 
Ingen bild

optimisten

28 november 2015 21:08

Dispans, varför skulle denna lilla provins till land få dispans för något som ses så allvarligt som vapeninnehav? Vakna upp till verkligheten för det är så här den ser ut nu. Önsketänkanden är lika konstruktivt som att pissa i motvind.

 
Ingen bild

Leopold

28 november 2015 23:12

Handlar inte om att vi ska få dispens utan om att få "EU" att förkasta de delar av lagförslaget som inte kommer att göra ett skvatt åt problemet med de illegala vapen som flödar fritt inom EU.

Ett liknande förslag förkastades för inte så länge sedan och det faktum att massakern i Paris skedde med militära illegala smuggelvapen bara förstärker det tidigare fattade beslutet i frågan: det är helt meningslöst att klämma åt jägare och sportskyttare ytterligare eftersom det inte är sportskyttars och jägares vapen som är inblandade.

 
Ingen bild

optimisten

29 november 2015 14:45

Det som är meningslöst i dina partiska ögon är det inte i beslutfattarnas, så lycka till med drömmarna!!!

 
Ingen bild

Big Bore

29 november 2015 21:41

@ optimisten.

Ibland har han nattmössan på när han skriver

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards