Airpang

Direktlänk till inlägg 29 november 2015

EU-förslaget...

Av Johnny Ottosson - 29 november 2015 17:30



Rimligt eller inte?

 

  

En av de stora profilerna i Field Target, den nu framlidne Rodney Boyce


I kölvattnet efter diskussionerna runt EU-förslaget om begränsningar i vapenlagstiftningen så är det två frågor som tämligen ofta ploppar upp och idag så tänkte jag passa på att dege läsekretsen min personliga syn på dessa.


"Legala vapen är sällan eller aldrig involverade i kriminalitet"


Detta påstående är i sak överlag korrekt. Vi ska dock inte glömma att flera högprofilerade fall av våld i stora terrordåd har skett just med fullt legala och licensierade automatvapen, mest (ö)kända torde Breivik och Mangs vara på skandinavisk mark. Tittar man internationellt så är trenden än mera tydlig och i synnerhet i USA men detta är egentligen ingen rättvis jämförelse då många vapenköpare i USA aldrig skulle kunna få vapenlicens här i Europa redan med våra nuvarande regler.


Faran är emellertid inte var som redan har inträffat utan snarare det som kan ske, för att närmast citera den gode Leif GW Persson i dennes funderingar runt lagförslaget:


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21847391.ab


Det är nämligen så att automatvapen är synnerligen effektiva i masskjutningar på kort tid och de har dessutom en karisma som ofelbart tilltalar just de människor som har dessa tankegångar. Man kan säga att det är lite som motorcyklar - i sak så finns det inget problem med maskiner på 200 hkr och 300 km/h toppfart men den gången det sker en grav hastighetsöverträdelse med tillhörande dödsolycka så talar det mesta för att det är en sådan och inte en Vespa som är inblandad. 


Vissa typer av föremål drar helt enkelt till sig vissa människor med en speciell mindset.


Är därtill dessa föremål synnerligen kapabla igenom sin konstruktion till att skapa olyckor eller förödelse så blir kombinationen fullkomligt livsfarlig för omgivningen.


Nästa steg är att väga risken/sannolikheten/historiken för/av med dessa föremål mot nyttan eller funktionen av dem i dess legala kontext. I Sverige så har vi vapen för att bedriva en speciell syssla, som är noga definerad. För de allra flesta vapeninnehavare så är detta endera jakt eller sportskytte. Det man får fråga sig är alltså om det är absolut nödvändigt att jaga med just automatgevär när man bedriver jakt? Om så inte är fallet och då vapentypen som sådan har en större latent risk att nyttjas till terrordåd så talar onekligen en hel del för att den kan komma att förbjudas.


"Vad händer med de licenser som redan är utfärdade?"


Generellt sett så har Sverige alltid tidigare använt övergångsbestämmelser ("Grandfather Clause"), vilket innebär att befintliga förmåner kvarstår men att nya inte utfärdas. Ett exempel på detta är Pre-92-vapnen, licenserna för Ruger Ranch Rifle och även då femårslicenserna för flerskotts enhandsvapen och k-pist etc. Däremot så har man i andra sammahang inte använt den här principen och en känt exempel var när man gjorde om behörigheten för lätt MC lagom till årsskiftet 1970. De som innan detta datum hade körkort för lätt mc och körde en maskin över 125 cc (men under 75 kg) fick plötsligt inte lov att göra detta längre, dagen därpå årskiftet. Lösningen för dem var att skaffa körkort för tung MC eller bygga om sina maskiner till under 125 cc slagvolym.


Vilken variant som kommer att bli aktuell om förlaget blir verklighet vet man inte i dagsläget.


Min personliga gissning är att man förmodligen spärrar för framtida licenser men låter det kvarvarande licenserna kvarstå. Då slipper staten också lösa in de vapen som man annars hade förbjudit, vilket har varit fallet i andra länder där olika typer av skjutvapen plötsligt har blivit förbjudna att inneha för civilt bruk.


Sammanfattningsvis


Jag tror att vi kommer att få se 5-årslicenser för alla skjutvapen framöver. Förmodligen i kombination med någon enklare hälsodeklaration som kan komma att skärpas i framtiden, beroende på politiska behov/önskningar. Jag tror också att automatvapen kommer att förbjudas för civilt bruk. Vill man inte ha en femårslicens så bör man nog söka en licens så fort som möjligt, om man har planer på att skaffa licenser framöver. Har man en femåring så är man ju alltid utlämnad åt de framtida aktuella politiska vindarna, vilket inte är fallet för evighetslicenser.


Hur vår luftvapenhobby påverkas av detta beror lite på var den framtida gränsen för licensfria vapen hamnar, om den överhuvudtaget förändras. Ligger den kvar eller sänks så tror jag att Field Target och liknande kommer att möta en riktigt besvärlig uppförsbacke. Skulle vi av någon anledning komma att få 16 eller 20 joule som licensfri gräns så kan våra sporter tvärtom få ett riktigt uppsving.


Framtiden får utvisa var vi hamnar och jag tror inte att vi kommer att behöva vänta speciellt länge på svaret..

 
 
Ingen bild

Fonky

30 november 2015 05:52

Farfarsprincipen är något helt annat...det har med att chefens chef måste godkänna t ex lönesättning att göra.

Johnny Ottosson

30 november 2015 06:12


Den kan ha fler innebörder, även om den du berättar om är den vanligaste i Sverige och kanske mest känd av gemene man.

Här är den innebörden som jag refererar till i sammanhanget:

http://www.businessdictionary.com/definition/grandfather-clause.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Grandfather_clause

Jag håller dock med om att man egentligen bör översätta princip med klausul, vilket kanske är ett mer udda ord på svenska, men som är en mer korrekt översättning.

Egentligen så borde jag nog skriva övergångsbestämmelse, så hade det varit mindre förvirrande.

Tack för påpekandet.

 
Ingen bild

Fonky

30 november 2015 06:44

Den engelska termen grandfather principle (inte clause) har samma innebörd som den svenska och betyder det jag skrev, inget annat. Men spelar roll - bra inlägg annars (som vanligt).

 
Ingen bild

Fonky

30 november 2015 06:48

Ser att Du ändrat nu....

Johnny Ottosson

1 december 2015 18:43


Japp.

Det blev tydligare så.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards