Airpang

Direktlänk till inlägg 29 april 2016

Utveckling

Av Johnny Ottosson - 29 april 2016 06:00



Katalogen för FX Airguns 2016


  Den första och senaste katalogen från FX Airguns - nog har sortimentet utvecklats alltid!


Då sitter jag här på kvällen med en rykande färsk produktkatalog från FX Airguns i knät. Det har nu gått 13 år sedan man ersatte de första enkla A5-bladen som presenterade FX2000 med ett riktigt A4-ark där man kunde öppna densamma nästan som en liten bok - låt vara för bara med två sidor. Ändå imponerades man och förundrades över det stora sortimentet som till detta år upptog inte mindre än 6 (sex!) olika vapen, istället för föregående års två. Mycket få tillverkare hade vid denna tid ett så omfattande sortiment av PCP. Den sista fjärde sidan i katalogen upptog tillbehören, endera en kompressor eller en handpump. Thats all!


  Sex olika vapen, två plattformar - o dessutom tillverkade i Sverige!


Fast forward till 2016.


Nu är FX Airguns inte längre ett litet udda källarbolag utan nu handlar det om en världsledande luftvapenfabrik med 30 anställda och ett enormt sortiment. Den nya katalogen avspeglar detta på ett närmast övertydligt sätt. Här snackar vi om en rejäl och riktigt inbunden A4 bok på 52 sidor! 


När man öppnar katalogen så möts man genast av texten MADE IN SWEDEN och en utläggning om passionen för luftvapnen. Här fastslår man lågmält att man betraktar sig som världens ledande innovatör av luftvapen. Man förklarar att man besitter en teknologi och ett knowhow som är unikt i branschen och att jakten på det perfekta luftvapnet aldrig avslutas.


Ren försäljningsprosa?


Nej - jag skulle inte påstå det. Man kan tycka vad man vill om FX Airguns och så även i relation till de andra aktörerna på marknaden men en sak kan man aldrig förneka - ingen annan tillverkare i världen kan leverera så innovativa luftvapen som just den här svenska vapentillverkaren. Man kan diskutera vilket fabrikat vars produkter har bäst teknisk egenprecision, bäst finish eller mest prisvärt sortiment, detta är alltid öppet för debatt. Men snackar man innovation och en förmåga att utveckla och överraska, då är alla fantaster över hela världen ense.


   Luftvapen är mer än ett redskap för en precisionssport - det är en del av livet!


Denna förvärvade auktoritet som man helt naturligt har erhållit igenom flera decenniers stadig tillväxt i en allt tuffare bransch gör att FX Airguns har mognat till mer värdegrundade reflektioner runt sina produkter och den hobby som försörjer dem. Katalogen är full av stämningsbilder som anknyter till det genuina, det svenska och den trollska John Bauer-skogen som är så karaktäristisk för den skandinaviska borealen. Tankarna går osökt till Volvos reklamfilmer för sina personbilar och man förväntar sig nästan att hitta Zlatan med en bössa i högsta hugg bakom nästa uppslag. Detta är svensk ingenjörskonst och om detta råder ingen som helst tvekan, enligt katalogens subtila budskap.


Om vi nu ser bakom de smakfulla kulisserna så kan vi notera att katalogen är på engelska (och inte svenska som i början), FX Airguns vänder sig nu till en internationell publik och detta gör man på ett synnerligen världsvant sätt. Varje vapen presenteras i en profilbild med tillgängliga alternativ i form av olika stockar och liknande. Längst ner på sidorna så finns tekniska specifikationer som tyvärr inte är helt konsekventa, vissa egenskaper finns angivna på några modeller men saknas fullständigt på andra. Tittar man på katalogens lineup så är det mest uppenbara förändringarna att T400 fullständigt saknas, förmodligen utgången? Mer glädjande är att Typhoon och T12 nu erbjuds med tävlingsstocken som tillval, ett stockval som tidigare var helt förbehållet den unika modellen Biathlon.


  Massor av stämningsbilder men vilket udda val av manlig modell..


Överlag så är detta en modern vapenkatalog som är second to none. Denna katalog kunde alltså utan tvekan lika väl varit utgiven av SAKO eller någon annan bättre krutvapentillverkare. För de som gillar PCP så är denna katalog ett absolut måste och definitivt en av de mest påkostade katalogerna som jag hittills har hittat inom vår hobby. Den är tung, den är gedigen och den ger en exklusiv känsla. Detta är inte Hobbexkatalogen!


Däremot så är den inte informativ, det är ingen Beeman Catalouge med spaltmeters om tips och trix. Betrakta den ungefär som en bilkatalog för en Lexus, BMW eller Audi. Ren ögonfröjd och en riktig statushöjare för hela hobbyn.


Den enda udda förvåningen var den manliga modellen som figurerar i katalogen. Detta är sannerligen ingen bildskön yngling eller en kraftfull man med fyrkantig granithaka som man vanligtvis hittar i premiumkataloger utan han liknar snarare mest av allt en skabbig svensk bonne!


Det var inte utan att man höjer på ögonbrynen...


Orakad, med rufsigt hår och med boonie hat på huvudet så ska han förmodligen förmedla bilden av "mannen från vildmarken" men framstår snarare som en uteliggare som har gått vilse i parken. Precis som med vapnen så finns det alltså trots allt fortfarande vissa behov att utveckla också katalogen som sådan, i alla fall för kategorin manliga modeller..



 
 
Gösta

Gösta

2 maj 2016 23:34

var får man tag i en sådan katalog någonstans.

http://oslo hamn

Johnny Ottosson

3 maj 2016 06:10


Den kommer att kunna laddas ner från hemsidan på FX Airguns liksom att hämtas hos företagets återförsäljare.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Skapa flashcards