Airpang

Direktlänk till inlägg 21 juli 2016

En Airsporter för 2000-talet...

Av Johnny Ottosson - 21 juli 2016 19:30



Världens vackraste fjäderluftgevär ?


  Air Arms Pro Sport - av många entusiaster högt skattad för sin formgivning.


En modell av fjäderluftgevär som unisont möts med respekt och beundran världen över är en lätt udda skapelse från Air Arms vilken lika enigt brukar hållas som ett av världens bästa fjäderluftgevär. Det handlar om ett stort och tungt gevär med en dold underspännararm och en formgivning inte helt olik en krutdriven studsare. Den har nu funnits på marknaden i två decennier och är fortfarande mycket populär, sin prislapp till trots. Dagens inlägg kommer att avhandla den eleganta och tekniskt sett ytterst kompetenta Pro Sport från brittiska Air Arms.


Som de flesta fantaster kanske vet så är Pro Sport en uppsnofsad variant av TX200 med en hel del av denna modells särdrag inkluderat, exempelvis de syntetiska glidbussningarna inuti mekanismen liksom den öppna cylinderladdningen och CD-avtrycket. Förr i tiden så sade man ofta lite elakt om bilmodellen Karmann-Ghia att den var en "folkabubbla i frack" och lite så är det faktiskt också med Pro Sport - den är en dyrare och mer estetiskt formgiven systermodell till den vanligare och mer prisvärda TX-serien.


  Den första serien Pro Sport vid lanseringen 1996 hade svarta underspännararmar som lätt krävade..


Rent fysiskt sett så handlar det om ett relativt kompakt fast duktigt tungt gevär som mäter 103 cm i totallängd men där vågen stannar först vid 4100 gram. Rent subjektivt sett så uppfattar de flesta personer utan tvekan Pro Sport som ett mycket tungt vapen, ett intryck som förstärks igenom en relativt hög tyngdpunkt liksom dess måttliga längd i relation till vikten. Orsaken till den höga tyngdpunkten och den rejäla totalvikten kan man hitta hos anspänningsmekanismen i form av ett Z-format länkage infällt i den relativt höga förstocken.


Anspänningstyngden är emellertid inte ansenlig utan relativt hanterbar, givet den korta spännarmen. Air Arms själva uppger 39 lbs och detta är ca 10% högre än hos en HW80 eller dubbelt upp mot en HW30S. Som en vanlig vuxen man med (förmodligen) ordinära fysiska dimensioner, tillika kraftresurser, så är detta vapen inte svårt att anspänna men det är definitivt inget plinkingvapen som man med glädje skjuter hundratals skott med vid en enstaka session. Den är tung, men inte ohanterligt tung så att det stör.


  Matchpipan från LW är bara drygt 9 tum lång men sitter i en 11 tum lång shroud.


När vapnet sedan är anspänt och laddat (samt betalat) så börjar man skönja de goda sidorna hos modellen, detta är nämligen en synnerligen välskjutande bössa. Effekten är inte hög i relation till vapnets egenvikt och detta ger alltid bra förutsättningar för en vettig praktisk precision, precis som det ypperliga avtryckarsystemet som utan tvekan ligger a par med HWs berömda Rekord. Tack vare den shroudade matchpipan från Lothar-Walther och de inre glidbussningarna så är detta ett mycket civiliserat och riktigt lättskjutet vapen, för att vara en fjäderbössa.


Paul Capello testar Pro Sport.


Ett annat område där Pro Sport visar hög klass är när vi kommer till passning, finish samt kvalité på dess komponenter och hantverk. Detta är ett premium luftgevär som verkligen också känns som just - ett premium luftgevär. Det enda fabrikat som överlag matchar Air Arms här är saligen avsomnade Theoben Ltd, liksom gamla tiders Webley & Scott, de sistnämnda främst när man kommer till blåneringens djup och lyster. Detta är ett gevär som förmedlar en genuin brittisk känsla och tillika ägarglädje, i fullständigt positiv mening.


Så, ett bra , dyrt och påkostat vapen - men för vem?


Den som betalar 7700 kr för ett fjädergevär dessa dagar med alla prisvärda och avancerade PCP är troligtvis en äkta fjäderfantast som vet vad denne köper. Själv är jag lite kluven, som 10J så känns den inte riktigt 100%, att sitta på villatomten med denna bjässe, vars format för tankarna till en Afrikastudsare, för att pluppa ut 195 mps känns sisådär. Som ostrypt med kaliber 22 så är det ändå inget riktigt kraftfullt vapen, sitt format till trots. Som bäst kan man nog räkna med 13-14 fpe och det är inte mycket jämfört med exempelvis en sidospännare från Diana. På detta sätt så kan man sluta sig till att Pro Sport aldrig blir eller har varit ett dussinvapen. Den hängivna tävlingsentusiasten väljer troligtvis en 177 TX framför den lite lustiga Pro Sport och andra som önskar ett fjädervapen tenderar ofta till att priortera effekt - vilket ju inte är en stark sida för Pro Sport. En licens är ju precis lika svår att få ut oavsett vilket fjädervapen man köper och då tenderar 9 av 10 köpare att välja PCP.


En hel del motvind med andra ord..


Men för finsmakaren som vill ha en brittisk bössa med känsla och kvalité, då finns det få andra lika klockrena val.





 
 
Ingen bild

Fonky

22 juli 2016 07:37

Kul inlägg - älskar min prosport :)

 
Ingen bild

Air

22 juli 2016 17:49

Fint gevär skulle faktiskt kunna PLUPPA ut kulor runt
10J i kal,4.5mm för det räcker till det mesta.
Lättspänt med ingen luft att fylla bara att skjuta ett
par timmar.

 
Ingen bild

Silwer

25 juli 2016 05:35

Det är en vacker studsarlik bössa absolut, jag gillar dock även TX200 i valnöt, den ser ut som en luftbössa men jag ser inte felet med det, jag gillar underspännare:-)

Sånt här blir aldrig heller totalt värdelöst begagnat så det är ju inte bara pengarna i sjön.

Översatt i vettiga siffror ger en PS ungefär 21-22J i fullfart som de är, det är inte vettigt att försöka trimma på dem heller för nåt Joule och en bråkig bössa sen.

Dianas problem är ju den urkassa finnishen de har det avgör allt för mig, jag ville inte äga eländet hur än bar de kan funka, tillbaka med valnöt och blånering och bort med plasten på D54.

En sån fans och den skulle jag kunna tänka mig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards