Airpang

Direktlänk till inlägg 22 oktober 2016

Tiden som går..

Av Johnny Ottosson - 22 oktober 2016 16:00


En titt i arkiven...


  Ett axplock ur arkivet..


Den regniga och blåsiga dagen idag ägnade jag åt att sortera lite i mina pärmar med vapenrelaterade papper. Tre lösa papper hade ramlat ur en plastficka och trots att de bara är 10-15 år gamla så minner de på många sätt om en helt annan tid.


Det första pappret var från Tommys Vapenverkstad i Husqvarna och daterad juni 2001. Då köpte jag en lös "5.60 mm pipa, Kort" till en BSA Supersport för 770 kr och passade samtidigt på att införskaffa en tophat och en pipvikt för 45 respektive 185 kr. På den tiden så var det bara att köpa en pipa om man så önskade och få den levererad rakt ner i brevlådan oavsett om det var ifrån Sverige eller England.


Nästa papper var för Norlyx där jag i december 2002 köpte mitt vapenskåp, ett Norlyx NL5 för 1930 kr, inklusive frakten. Vapenskåpet har jag fortfarande kvar och det har nu hängt med på tre olika bostäder. På den tiden så var vapenskåp alldelens nyligen ett lagkrav (kom 2000), innan dess så skrev man bara "under lås" på licensansökan utan att definera saken vidare. Någon licens hade jag emellertid inte utan skåpet köpte jag mest för att det var ett ansvarsfullt och praktiskt sätt att förvara mina vapen, oavsett lagen. Vi hade ju tyvärr ett idiotstopp på licenser här i Västra Götaland mellan 2000-2005 där i princip alla vapen som såldes var illegala.


Det lilla medlemskortet kommer ifrån SLUG (Svenska LUftvapen Gillet) som fanns i Skåne under perioden 2000-2005. Själv så gick jag med i slutet (2005) med medlemsnummer 62, nästan precis innan verksamheten försvann och den moderna tiden började med Onsala LGKs takeoff året därpå. Då började en ny epok inom svenskt fallmålsskytte vilket till slut resulterade i att den internationella formen av Field Target kom att dominera scenen.


Den gula prislistan är daterad 6/8-2003 och visar årets lineup från FX Airguns. På den tiden så kunde man köpa en FX2000 med ny (o sällsynt ful) syntetstock för 5490 kr, vilken ersatte bokstocken som då utgick. Nästa steg upp var valnöt för 7290 kr. Ville man ha den helt nya Cyclone så fick man hosta upp 6490 kr och då fanns den bara med syntetstock. Dyraste modellen var den likaledes helt nya Gladiator med 8395 kr och önskade man en tunn och måttligt effektiv shroud så fick man betala ytterligare 750 kr på samtliga modeller.


Idag - 13 år senare - så kan man fortfarande köpa en likadan Cyclone för 6895 kr så modellen har faktiskt bara gått upp 400 kr på mer än ett decennium. För min egen del så har dock min lön ökat med nästan exakt 2.50 gånger på samma tid så idag är sannerligen PCP billigare än någonsin, vägt mot köpkraften.

 
 
Ingen bild

Sergeanten

24 oktober 2016 13:30

"På den tiden så var det bara att köpa en pipa om man så önskade". Har lagen ändrats sedan dess?

Johnny Ottosson

24 oktober 2016 18:23


Det påstår jag inte. Testa att ringa till en handlare och köp en pipa idag?

 
Ingen bild

-Jonas-

24 oktober 2016 23:16

Det är mer som så att lagen uppmärksammats. Det står tydligt i lagen att räfflad pipa är licenspliktig. Det här har vi stött och nött i tio år.
En del påstår att det inte gäller kalibrar för luftvapen, men det står inget om kalibrar i vapenlagen.
En del påstår att en pipa med block är licensfri eftersom den bara passar till ett specifikt gevär, och är det geväret tio joule så blir pipan automatiskt licensfri.
Jag har flera gånger uppmanat de som skriver så att prova importera en pipa, antingen lös som pipämne eller en med block och få det prövat genom en anmälan och se hur lagen ser på det.
Men ingen har nappat trots att de är tvärsäkra på att det är lagligt.

 
Ingen bild

kj

25 oktober 2016 11:10

fodras licens även när du köpte pipan,men låta en vapensmed byta pipa till samma kaliber fodras ingen licens,men den gamla pipan får du inte behålla,detta om man ska va petig gällde redan på 70talet.

 
Ingen bild

Sergeanten

25 oktober 2016 11:54

Det står inte i vapenlagen att det är licens på lösa pipor till licensfria luftvapen. Första kapitlet handlar om lagens tillämpningsområde. Där räknar man upp dels kompletta vapen, dels lösa delar till vapen, som t. ex. pipor. Det står där att samma regler ska gälla för lösa delar som för ett komplett vapen. I andra kapitlet står vilka vapen (och därmed också lösa delar) som kräver licens. I Vapenförordningen finns ett förtydligande som lyder: "Slutstycket, patronläget och pipan till ett vapen tillhör samma kategori som det skjutvapen de är eller är tänkta att vara monterade på."

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johnny Ottosson - 20 juni 2023 21:00

  En ammunitionstest!   Klassiska Baracuda med tre olika vikter och betydligt bättre burk.     När jag köpte min gamla BSA Ultra på sommaren 2006 så betalade jag £249 vilket kompletterades med £89 för kikarsiktet och ytterligare 2 x £4...

Av Johnny Ottosson - 11 april 2023 19:00

  Brno nummer 5 Ett vackert vapen, bara stål och trä dessutom.   Även denna gång så kommer temat att vara rimfire/”salongsgevär”/småviltstudsare/kantantänt/22LR eller vad man nu egentligen vill kalla den här vapengruppen. Jag har...

Av Johnny Ottosson - 19 mars 2023 17:00

  På dryga distanser...   Att skjuta över 40 meter med 177/8J är en utmaning utomhus. Idag blev det en sväng till huset och eftersom det var någorlunda vindstilla så tog jag min lilla Crosman 1701 Bullpup - i allt väsentligt drivlinan av e...

Av Johnny Ottosson - 26 februari 2023 17:00

Skön söndag!   Idag blev det en sväng runt de nya domänerna. Även den här helgen så kunde jag inte motstå frestelsen att åter igen ta med min gamla BSA ut till huset för lite skytte över 40 meter. Man kan alltså säga att förra helgen g...

Av Johnny Ottosson - 25 februari 2023 21:30

    Plastic fantastic!     Syntetstockar har blivit allt mer populära! Syntetstockar är numera nästan mer talrika än stockar av trä eller laminat och i takt med behoven av bättre lönsamhet, liksom rådande designtrender för skjutvapen, ...

Presentation


Välkommen till bloggen om Luftgevär. Detta är portalen till luftvapenvärlden i Sverige. Här finns alla nyheter om luftvapen samt länkar så att man kan gå vidare till alla sidor i Sverige som intresserar luftvapenentusiaster.

Fråga mig

868 besvarade frågor

Omröstning

Är Airpang en meningsfull del av din luftvapenhobby som tillför dig nytta?
 Ja, oundgänglig
 Ja, bra och nyttig
 Tja, kul men inte mer
 Nej, slöläser bara ibland
 Nej, kommer aldrig mer att besöka

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

AirPang Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards